'We zitten met nasleep crisis en gesleutel aan hypotheken'

Paul de Vries werkt bij onderzoeksinstituut OTB van de Technische Universiteit in Delft en promoveerde in november op de ontwikkeling van de woningprijzen. Die zullen de komende jaren niet dalen, integendeel: ze stijgen mee met de inflatie, schreef hij toen. Dat is nog maar een half jaar geleden. "Of ik dat nog zo zou opschrijven? Wel als ik alleen naar de rekenkundige modellen kijk die ik heb gebruikt. Die gaan uit van harde indicatoren, zoals inkomen en hypotheekrente. De rente is stabiel, en sinds het begin van de crisis zijn de huizenprijzen al met tien procent gedaald. Dat betekent dat mensen een kleiner deel van hun inkomen kwijt zijn aan hun hypotheek. Wonen wordt dus betaalbaarder, wat op zichzelf een motor voor prijsontwikkeling is. Als je er zo naar kijkt zijn de huizen nu niet te duur, integendeel. In principe zou je zelfs moeten zien dat de prijzen weer gaan oplopen, zoals ook in mijn proefschrift staat.

"Alleen, dat zijn de modellen, en die hebben ook hun beperkingen. Je haalt je informatie uit het verleden en dat biedt geen garanties voor de toekomst. We zijn door de crisis flink door elkaar geschud. De Autoriteit Financiële Markten en de regering sleutelen aan de hypotheekvoorwaarden, we zijn de crisis nog niet te boven. Al met al zijn dat omstandigheden waaronder je geen grote aankopen doet.

"Op dit moment is het aantal verkopen even hoog als eind jaren tachtig of midden jaren negentig, schat ik, afhankelijk van welke gegevens je gebruikt. Toen beschouwden we dat als goede jaren, nu juist niet, omdat we inmiddels beter gewend zijn en er bovendien meer koophuizen zijn. De vraag is hoeveel goedkoper het wonen nog moet worden, via het samenspel van rente, inkomen en woningprijzen, voordat de markt weer aantrekt. Rekening houdend met de nasleep van de crisis en alle discussie rond hypotheken, zou ik zeggen: er gaat nog tien tot elf procent van de huizenprijzen af, en daar gaan we twee jaar over doen.

"De crisis leert dat we grondig opnieuw naar onze modellen moeten kijken. Daar ben ik op dit moment druk mee bezig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden