Column

We zijn wat we eten, kijk maar naar mijn man

Naema Tahir.Beeld Maartje Geels

Heeft u weleens van colitis ulcerosa ­gehoord? Nee? Good for you. Het is een ziekte van de darmen, die in het Westen steeds meer voorkomt, net als de verwante ziekte van Crohn. Bij colitis is de dikke darm chronisch ontstoken. 

Bijbehorende klachten zijn diarree, buikpijn en bloederige ontlasting. Als het heel ernstig is, breidt de ontsteking zich steeds verder uit en moet de dikke darm uiteindelijk worden verwijderd. Maar meestal komt het niet zover. De ziekte geldt als niet te genezen. Heb je haar eenmaal, dan zit je eraan vast, zeggen de artsen. Kenmerkend is dat ze bij veel ­patiënten voor langere of kortere tijd ‘in remissie’ gaat, om daarna weer op te vlammen. Wat de oorzaak is, weten ze niet, zeggen de artsen. Wat ze wel weten is dat colitis steeds meer voorkomt, vooral in het Westen. ­Gelukkig hebben ze een medicijn dat de ontsteking doorgaans wegneemt. Waarom dat medicijn werkt, ­weten ze niet, maar het werkt.

Afgelopen Kerst had mijn man opeens de bovengenoemde klachten. Paniek. Naar het ziekenhuis voor een kijkoperatie. Daar werd duidelijk dat er een ontsteking in de darm zat. “Meneer, U heeft colitis ulcerosa. Hier heeft u pillen, zes weken gebruiken. Daarna kijken wat er gebeurt.”

Voedselallergie

Eind februari belde de behandelend arts om te vragen hoe het ging. Mijn man vertelde hem dat twee weken na afloop van de kuur het bloed alweer terug was gekomen. En dat hij besloten had zijn leven te beteren. “Ik ben op een radicaal dieet gegaan”, zei mijn man. “Ik eet alleen maar vlees, vis, groente (behalve nachtschade, want daar is hij ook allergisch voor, NT) en zuivel. Ik drink ­alleen melk en water. Alles zonder toevoegingen en suikers. En alles zoveel mogelijk biologisch. En thuis ­bereid. Sindsdien heb ik geen klachten.” (En niet alleen dat, maar ook het buikje is weg.)

Het is nu begin mei en het gaat nog steeds goed. Het zet je aan het denken. Er zijn zoveel ziekten. Maar zouden veel ziekten niet gewoon veroorzaakt worden of verergerd worden door voedsel, met name het teveel aan allerlei soorten voedsel dat wij binnenwerken? Of zou een ziekte niet gewoon een voedingsallergie of voedingsintolerantie kunnen zijn? Natuurlijk ben ik geen arts, maar er is wel degelijk een verband tussen eten en gezondheid.

Vergiftiging

De Romeinen zeiden het ook al: homo est quod est. De Duitsers zeggen het hen na: der Mensch ist, was er isst. In goed Nederlands: de mens is wat hij eet. Maar ook hoe hij het eet: in de moslimse traditie geldt dat je je eten tweeëndertig keer moet kauwen alvorens het door te slikken. Dat is beter voor je maag.

Het lijdt geen twijfel dat hier allemaal heel veel in zit. Alle bouw- en brandstoffen die ons lichaam nodig heeft, komen van buiten, komen uit onze voeding. Als die voeding niet deugt, vergiftig je jezelf langzaam maar zeker.

Voedingsleer is dus iets heel belangrijks. Als we allemaal echt gezond zouden eten, zouden veel minder mensen ziek worden. Maar in de medische wereld is dat besef nog nauwelijks doorgedrongen. In het medisch onderzoek en onderwijs is er weinig aandacht voor. Hier valt nog veel te winnen.

Naema Tahir is jurist en schrijver. Voor Trouw schrijft ze om de week een column. Haar andere columns vindt u hier. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden