'We zijn niet goedkoop en dat blijft zo'

interview Inge van Kemenade's Topshelf trekt in oude V&D-panden

Schoolagenda's, koffersets, make-up en een inpandige barbierzaak. Sportwinkelbedrijf Topshelf wil met het openen van vijf vestigingen in oude V&D-panden transformeren naar een warenhuisketen in het midden- tot hogere segment. Niet langer alleen sportartikelen en mode, waar het bedrijf nu nog om draait.

Topshelf opent een nieuwe vestiging in het pand van V&D in Arnhem en aast op V&D-panden in Hoofddorp, Haarlem, Groningen en Eindhoven. Directeur-eigenaar Inge van Kemenade wil met deze stap haar sportwinkelbedrijf, dat nu vijf vestigingen telt, op de kaart zetten als warenhuis. Voor zover de vergunningen het toelaten, worden ook de bestaande winkels omgevormd. "Dit is zo ongelooflijk leuk om te doen", zegt Van Kemenade. "We gaan het assortiment uitbreiden met beautyproducten, back-to-school-items, een reisafdeling. En met Kerst wil ik flink uitpakken, zoals warenhuizen in het buitenland dat doen. Met piccolo's voor de deur."

Heeft u zich eerder gemeld als overnamekandidaat voor V&D?

"Nee, dan had ik wel een heel grote broek aangetrokken. Als ik dat had gewild, had ik een hele constructie moeten opzetten met externe financiers. Ik mik nu op een uitbreiding tot maximaal tien vestigingen. En dat doe ik met eigen geld."

Is er wel plek voor een warenhuis in het middensegment?

"Wat is het middensegment? H&M zat in het lage segment, totdat Primark zich aandiende. Wij richten ons meer op het hogere segment. Dus werken we alleen met A-merken, niet met private labels (huismerken, red.) Ik denk dat de private labels V&D geen goed hebben gedaan. Ik houd er niet van om een slap aftreksel van een mooi merk in China in elkaar te laten zetten. Wij hebben Tommy Hilfiger en Brunotti, dus wij zijn niet goedkoop. En dat houden we ook zo."

Hoe kwam u erbij om het V&D-pand in Arnhem te huren?

"Met de huidige verhuurder van de Topshelf in Cruquius kwam ik er niet uit toen er opnieuw onderhandeld moest worden over de huurprijs. Uiteindelijk heb ik de huur opgezegd. Toen ben ik gaan kijken naar de V&D in Hoofddorp. Ik kwam erachter dat de binnenstedelijke huren veel betaalbaarder zijn geworden. Het is bijvoorbeeld goedkoper dan wat de verhuurder in Cruquius vraagt. Ik ging naar meer vestigingen van V&D kijken. En in Arnhem kwam het snel rond. We zijn nu bezig om zo veel mogelijk personeel van V&D over te nemen. Behalve Arnhem en de nieuwe locatie voor de vestiging in Cruquius kijk ik nog naar vier andere panden van V&D."

De laatste keer dat u een winkel opende was in 2009. Waarom bouwt u nu pas weer verder aan uw bedrijf?

"Laat ik eerlijk zijn. We hebben met de rechtszaak en de afwikkeling daarvan een moeilijke tijd doorgemaakt. Dat heeft me miljoenen gekost, alleen al aan advocatenkosten. (Van Kemenade verloor een rechtszaak tegen de inmiddels failliete vastgoedondernemer Roger Lips over de huurovereenkomst van Topshelf in winkelcentrum The Wall bij Utrecht, red.)

"Financieel gaat het weer goed. Sinds het gebroken boekjaar over 2014 en 2015 schrijven we weer zwarte cijfers. Over boekjaar 2015 en 2016 verwacht ik een resultaat van 2,6 miljoen euro voor belastingafdracht. Nu kan de ondernemer in mij weer aan de gang."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden