Klein verslag

We zijn klaar voor de wolf. Denken we

"Steeds luider klinkt vanuit Duitsland de roep om de wolf zijn beschermde status te ontnemen en een afschotregeling toe te staan."Beeld Thinkstock

We moeten het over de wolf hebben. Want we leven in onze contreien nog steeds in gespannen en blijde afwachting van zijn komst en schaarse waarnemingen van het dier langs onze oostgrens brachten een elektriserend golfje van opwinding.

Daar is hij, na ruim honderdenvijftig jaar. Zie hem gaan in sullige draf, daar in 2015 over die stoep in Hoogezand, langs voortuinen en de Action.

Welkom wolf!

We zijn klaar voor de wolf.

Denken we.

Nedersaksen

Hij gaat ons bereiken via Duitsland, via de deelstaat Nedersaksen. Ook in Duitsland is hij eerder van harte welkom geheten. Hij geniet de volle status van beschermde diersoort, dat is zo in Europa - dat wil zeggen in Brussel - afgesproken.

In het oosten van Duitsland doken de eerste wolven in de midden van de jaren negentig op, komend uit Polen. Eigenlijk een verlaat gevolg van de Duitse eenwording, want in de DDR werden wolven nog afgeschoten.

Maar in 2000 was het zover, in de Oberlausitz, dat deel van Saksen waar nu de AfD de grootste partij werd (maar dit terzijde), werd op een verlaten militair oefenterrein het eerste wolvenroedel waargenomen. Een hele familiegroep van tien dieren.

61 roedels

Intussen leven in Duitsland 61 roedels en negen paren, de meeste nog in het oosten, maar ook in Beieren en Nedersaksen, dus de Europese dierenbescherming kan juichen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Beeld Wim Boevin000

Maar gejuicht wordt er niet. Integendeel, steeds luider klinkt vanuit Duitsland de roep om de wolf zijn beschermde status te ontnemen en een afschotregeling toe te staan. Want in 2015 beten wolven er zevenhonderd schapen en geiten dood en begin deze maand demonstreerden boeren uit het Beierse Alpengebied voor de jacht op het roofdier omdat ze voor hun kudden vreesden. In september werden in Nedersaksen op diverse plaatsen waakvuren aangestoken en maakte de CDU 'de restrictieve omgang met de wolf' er tot een verkiezingsthema.

Kinderen

En ook in de Oberlausitz, waar nu veertien roedels leven, groeit de aversie tegen het dier, en vreest men niet alleen voor zijn vee, maar ook voor zijn kinderen. Daar is die oeroude vrees die anderhalve eeuw zonder wolven lijkt te hebben overleefd. Dit jaar kostte dat in Duitsland tien wolven het leven, ofschoon het jachtgeweer nog niet eens de grootste vijand is van de wolf. Dat is de auto: 24 wolven werden in 2017 doodgereden.

Maar die oervrees!

Ik denk terug aan een Brusselse EU-werkgroep voor de bescherming van grote carnivoren waar ik in 2013 deel van uitmaakte. Daar hoorde ik mezelf oreren dat de wolf snel deel zou uitmaken van de Nederlandse fauna, maar dat één incident met een wolf, al was het maar een ongelukkige botsing met een kinderwagen op een zondagnamiddag, tot massahysterie zou leiden.

De vertegenwoordigers van de Balkan zaten me intussen glazig aan te kijken; bij hen wemelt het al eeuwen van de wolven en de beren zonder dat iemand zich er druk om maakt. In het westen waren we niks meer gewend. Een Kroaat keek me aan en hij zei met onderdrukte verachting: It's too late in Holland for wolves and bears.

Misschien is het ook te laat voor onze Duitse buren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden