'We zijn geen Calimero meer'

handbal | interview | De handbalsters laten op het EK zien dat de successen uit het recente verleden geen incidenten zijn. Vandaag is Denemarken de tegenstander in de halve finales.

Nog voor de WK-finale van vorig jaar tegen Noorwegen in het Deense Herning steekt Henk Groener een waarschuwende vinger op. Het mag hier niet ophouden, zegt de bondscoach van de handbalsters, deze prestatie mag niet als een incident de boeken ingaan. Want als we op het WK van 2017 in Duitsland in de troostronde spelen, gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Aldus Groener destijds.

Na het WK-zilver van 2015 kwalificeert Nederland zich voor het eerst voor de Olympische Spelen (vierde plek). Onder Groeners opvolgster Helle Thomsen spelen de vrouwen vandaag in Gotenburg tegen Denemarken in de halve finales van het EK. Ook een primeur. Een eendagsvlieg mag Nederland dus niet genoemd worden, vindt ook Sjors Röttger, technisch-directeur van het Nederlands Handbalverbond (NHV).

"We zijn een jaar verder en we laten zien dat we ook nu kunnen concurreren met de wereldtop. Daarmee zijn we nog niet bij ons doel om structureel bij de wereldtop te horen. Voor de echte medaille is het misschien nog te vroeg. De wereldtop is zo sterk, men kan je op ieder moment laten struikelen. Volgend jaar moet je het opnieuw bewijzen."

Gaat dat lukken met deze groep?

"Deze groep is volwassen en is met de nieuwe coach een volgende stap aan het maken. Alles wat we vijftien jaar geleden hebben ingezet was bedoeld om hier te zijn. De vrouwen zijn na hun geweldige prestaties teruggegaan naar hun club. Ze hebben een enorme boost gekregen: kijk eens wat we kunnen. Dat heeft ze geholpen in het zich verder ontwikkelen als handbalster."

Hebben de successen zich in geld uitbetaald?

"We hebben sinds een jaar nu sponsors, maar we zijn een onderdeel van het NHV. Het NHV is een vereniging. Er zijn hier landen die hebben hun topsport ondergebracht in een stichting. Dat hebben wij niet. Het NHV is financieel gezond en de gelden die ik nodig heb om topsport te bedrijven zijn acceptabel. Ik klaag er niet over. Het geld wat ik heb wil ik vooral aan de onderkant gebruiken, voor de talentontwikkeling."

"We zijn niet arm. Ik heb tegen Henk Groener nooit nee gezegd als hij iets wilde. We hebben een analysesysteem dat minstens zo goed is als in welk ander land dan ook. Achter deze selectie staat een team van tien mensen. Lang geleden, toen ik nog bondscoach was, waren dat er vijf. We hebben een professionele cameraman, er is een dokter. Nee, ik heb ons lang Calimero genoemd, maar dat zijn we niet meer."

Deze groep is jong en kan nog wel even mee. Dat belemmert de doorstroming van jong talent.

"Dat is zeker jammer. Er zijn zo'n twintig speelsters die hier tegenaan hikken. De weg van dit twintigtal, dat ook in het buitenland speelt, wordt langer. Dat kun je niet voorkomen in topsport. Als het bovenin beter gaat, wordt jouw weg daaronder langer. Een topteam is gemiddeld 28. Laura van der Heijden was achttien toen ze in de selectie zat, dat gaat nu niet meer snel gebeuren."

Gaan die talenten niet verloren?

"Ik ga wel nadenken wat ik daarmee moet in de komende jaren. Veel speelsters gaan naar het buitenland, soms zeg ik helaas. Daar zitten speelsters bij die de komende vier jaar in vrouwen A zouden kunnen komen. Mijn energie gaat nu vooral uit naar de onderkant. Het structurele ligt wat mij betreft meer in de talentontwikkeling dan in de aandacht voor ons vlaggenschip."

Er is kritiek van de clubs. Het NHV leidt op voor het buitenland en het niveau in de eredivisie is matig.

"Er is een projectgroep opgericht met als doel: hoe gaan we het vrouwenhandbal in zijn totaliteit naar een hoger niveau tillen. Bert Bouwer (oud-bondscoach, nu trainer bij VOC, red.) heeft de discussie opnieuw losgemaakt. Hij ziet dat er niets is veranderd, het gemiddeld aantal trainingsuren bij de clubs is nauwelijks verhoogd. En hij ziet, net als ik, die uitstroom naar het buitenland. Daar moeten we samen iets aan doen."

Het contract met Thomsen wordt na het EK verlengd?

"Dat is zeker onze intentie. Na een intensieve periode van gesprekken dachten we dat we bij elkaar pasten. Dan komt er een EK waar iedereen onder spanning moet presteren. Waar ik hier naar kijk is of ze functioneert als coach in dit team. Gaat ze rare dingen doen, bezwijkt ze onder de druk? Dat heb ik allemaal niet gezien. Ze coacht op een goede manier het team en de individuele speelsters."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden