We zijn echt niet allemaal wit, boos en man

De online beweging Alt-Right vecht tegen hokjesdenken. Stop die dus niet in een hokje, zegt Berber Klaibeda.

De online beweging Alt-Right zou racistisch, anti-feministisch, homofoob en xenofoob zijn (Trouw, 9 november). En ook wit, mannelijk en boos. Bij dit soort polariserende en ongegronde uitlatingen is niemand gebaat, en ze zijn precies de reden waarom de beweging groeit.

Want dit is juist waar Alt-Right tegen strijdt. Alt-Right is een tegenbeweging van de politiek correcte cultuur die steeds meer opkomt in het Westen. Deze zogenoemde 'pc-cultuur' snoert de mond van andersdenkenden en stopt hen in hokjes als 'racist' of 'seksist'. De pc-cultuur probeert zo elke vorm van discussie de grond in te slaan.

Bekende voorvechters van vrijheid van meningsuiting als psycholoog en universitair docent Jordan B. Peterson, feminist Christina Hoff Sommers en Breitbart-journalist en homoseksueel Milo Yiannopoulos worden geweerd van universiteiten omdat jongeren bang zijn geworden voor andere meningen en het recht op vrijheid van meningsuiting willen vervangen door het recht om comfortabel te zijn.

Ze zijn het niet meer gewend om te worden tegengesproken. En dat terwijl de universiteit juist een plek hoort te zijn waar je andere meningen leert kennen en leert accepteren.

Alt-Right gelooft niet in geïnstitutionaliseerd racisme of witte privileges, maar is daarom niet meteen racistisch. Dat de Alt-Rights in Nederland bijvoorbeeld pro-Zwarte Piet zijn omdat deze volgens ons een sprookjesfiguur is, een kostuum, en op geen manier een representatie van een bevolkingsgroep, maakt ons niet extreem-rechts.

Alt-Right is niet anti-feministisch, maar tegen de huidige vorm van feminisme die eigenlijk anti-man is. Die illusies als verschil van inkomen tussen man en vrouw, de verkrachtingscultuur die zou heersen op universiteiten en waar geen bewijs voor is, en dat de hele wereld anti-vrouw zou zijn, in stand houdt waardoor de gelijkheid niet wordt vergroot maar juist tegengewerkt. Die tegenstanders als 'witte boze man' wegzet.

De beweging is ook niet xenofoob omdat ze illegale immigratie aankaart, of omdat ze er terecht op wijst dat het groeiende aantal moslims in bijvoorbeeld Londen, de banlieues van Parijs of de Randstad voor conflicten zorgt die de westerse normen en waarden ondermijnen zoals homo-acceptatie, tolerantie en gelijkwaardigheid.

Alt-Right is niet transfoob omdat ze onderstreept dat er geen biologische grond is voor meer dan twee genders. Alt-Right gelooft al helemaal niet in witte superioriteit, of het traditionele gezin. Onder Alt-Righters zijn veel homo's/transgenders en niet-blanken. We zijn echt niet allemaal wit, boos en man.

Gemakzuchtig

Dat er sommige mensen zijn die wél racistisch enzovoort zijn en zich onder Alt-Right scharen is onfortuinlijk, maar laten we niet doen alsof er in andere groepen niet zulke mensen rondlopen. Een website als 4chan aanwijzen als bewijs voor racisme of seksisme is gemakzuchtig: 4chan is een anoniem forum waar echt alles op kan worden geplaatst omdat je er geen lid van hoeft te zijn. 4chan bestaat uit meerdere subfora zoals het obscure '/b/', waar niets wordt gefilterd, maar bevat bijvoorbeeld ook een zeer groot LGBT-subforum. De op internet en dus ook op zo'n divers forum als 4chan voorkomende complottheorieën over dat de Joden stiekem de macht in de wereld zouden hebben, wat natuurlijk ridicuul is, bestaan al veel langer: dat sommige Alt-Righters hierin geloven of er grapjes over maken met een figuurtje als Pepe the frog maakt Alt-Right als geheel niet antisemitisch.

Er is geen reden een beweging als Alt-Right zwart te maken of weg te zetten als dom. Als dat lang genoeg gebeurt krijg je steeds meer mensen die zich verzetten tegen politieke correctheid en de mainstream media die ze niet serieus nemen. Dan kan dus iemand als Trump de verkiezingen winnen en misschien volgend jaar wel Wilders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden