We zijn bang gemaakt voor vluchtelingen uit Syrië

Juist in de week dat de Verenigde Naties waarschuwden dat het aantal Syrische vluchtelingen de grens van drie miljoen passeert, kwamen de eersten in Nederland aan. Honderd zijn het er, uit een groep van tweehonderdvijftig die Nederland opvangt. Een belachelijk laag aantal. Dat vindt ook de oppositie. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind voorop. Hij is in de buurlanden van Syrië geweest, waar miljoenen mensen worden opgevangen in tentenkampen of vervallen huizen. Vaak onder de meest erbarmelijke omstandigheden.

Teeven is duidelijk niet van plan meer Syriërs op te vangen. Hij verwijst naar de 76,5 miljoen euro die Nederland heeft gegeven voor hulp aan Syrische ontheemden in eigen regio. Dat is volgens hem veel beter. Dan kunnen ze, als alle ellende over is, terug naar hun eigen land en weer makkelijker hun leven oppakken. Dat houdt in de praktijk in dat ze terug kunnen naar de puin waar ooit hun huis stond. Waar ze wellicht hun dierbaren hebben verloren. Een trauma hebben opgelopen. Maar hé, ze spreken er wel gewoon de taal, en dus is het vast makkelijker om weer door te gaan. Hulp in de eigen regio. Met die zogenaamde oplossing kun je alle verantwoordelijkheid van je afschuiven.

Alleen al in Libanon wonen op dit moment anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen, op een bevolking van vier miljoen Libanezen. Jordanië vangt er zeshonderdduizend op. Daar steekt tweehonderdvijftig toch een beetje karig bij af, ook in vergelijking met de Duitsers die er tienduizend opvangen. Of met de Zweden die er twaalfhonderd opvangen. Toch zit Nederland met de opvang van die kleine groep Syriërs al aan de grens van zijn mogelijkheden, volgens Teeven. Hij heeft de basis voor die bewering de afgelopen weken goed kunnen leggen.

Weet u nog, het interview met Sven Kockelmann in het tv-programma 'Eén op één'? Teeven luidde daar de noodklok. Normaal gezien vangt Nederland zo'n duizend asielzoekers per maand op. Dat aantal was toen vier keer zo hoog. Vooral veel mensen uit Eritrea zouden hier illegaal rondlopen. Er zouden mensensmokkelaars bij betrokken zijn. Dat konden we volgens Teeven zien aan die illegalen, aan wat ze aan hadden. U en ik werden dan ook door de staatssecretaris opgeroepen om verdachte bewegingen te melden bij de politie. Er werd contstant gesproken over een 'stroom' van asielzoekers. Ik durf te wedden dat Teeven zelf graag het woord tsunami gebruikt had. De grenscontroles werden waar mogelijk uitgebreid. Controles in bussen en treinen door marechaussee en nationale politie. U kent de beelden uit het Achtuurjournaal nog wel. We werden angstig gemaakt.

Niet lang erna kwam de waarschuwing dat Nederland wellicht tentenkampen moest gaan gebruiken om asielzoekers op te vangen. De leegstand van Nederlandse kantoren is het hoogste van heel Europa, je zou verwachten dat daar iets te regelen moet zijn. Maar nee, als de toestroom van asielzoekers aan zou houden, dan moet Nederland opvang regelen in boten en tenten. Alles om u en mij het idee te geven dat het echt niet meer anders kan. Dat ons land langzaam maar zeker ontwricht raakt door al die vluchtelingen die hier met busladingen binnenrijden.

Het is in die zin maar goed dat de groep Syriërs die Nederland wél opvangt, de taal niet machtig is.

Een warm welkom staat ze niet te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden