'We zien jullie en willen jullie leren kennen'

reportage Kerken Apeldoorn heten vluchtelingen welkom

STIJN FENS en REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

De welkomstviering voor vluchtelingen in Apeldoorn is nog maar net bezig als een vrouw achter de microfoon plaatsneemt om de speciale gasten, die dan nog wat onwennig in de kerkbanken zitten, toe te zingen. Gelukkig staat de Arabische vertaling keurig in het liturgieboekje naast de Nederlandse tekst: "Je weg is zwaar. Je strijd onvoorstelbaar. Maar jij gaat niet alleen. Want wij staan voor je klaar." Als het lied is afgelopen lachen de vluchtelingen - voornamelijk Syrische mannen - verlegen.

Gisteren organiseerden de samenwerkende christelijke kerken van Apeldoorn in de Grote Kerk een welkomstviering voor de vluchtelingen die sinds een paar weken in de plaatselijke Americahal verblijven. "Toen zij naar onze stad kwamen, hebben we als kerk meteen contact gezocht", vertelt dominee Bert Schüssler. "Er zijn gemeenteleden die hebben aangeboden taallessen te geven, of asielzoekers te eten uitgenodigd. Wij vonden dat er ook een viering moest komen om aan de vluchtelingen duidelijk te maken: we hebben jullie gezien en we willen jullie leren kennen. Ze moeten weten dat ze welkom zijn."

Tijdens de viering in een goed gevulde kerk zijn er gebeden in allerlei talen, er is muziek van Bach en een Syrisch-orthodoxe geestelijke leest de beroemde verzen uit het evangelie van Matteüs voor: "Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij."

De vluchtelingen zitten in een apart gedeelte, midden in de kerk. Een van hen is Hazar Achkar (34). Na een barre tocht via onder meer Libanon, Turkije, Griekenland, Macedonië, Hongarije en Duitsland, kwam hij een paar weken geleden in Apeldoorn terecht. Zijn vrouw en kinderen zitten nog in Syrië, midden in het oorlogsgeweld. "We slapen met acht man in een soort kamer. Heel benauwd. Af en moet je even naar buiten, anders hou je het niet vol. Het is er ook erg gehorig. Maar toen we hier aankwamen en het heel koud hadden, kregen we meteen warme kleren aangeboden. In Apeldoorn is iedereen zo vriendelijk. Ook hier in deze kerk."

Maar hoezeer iedereen ook zijn best doet, lang blijven het twee verschillende werelden binnen één viering. Tot twee meisjes de oversteek wagen naar de vluchtelingen en snoepjes uitdelen. Dat breekt het ijs. Na afloop van de viering lopen veel kerkgangers meteen naar de vluchtelingen toe en zeggen, soms in gebroken Engels: "Je bent welkom hoor."

Hazar is ontroerd. "Ik heb gehoord dat dit de eerste keer is dat een dergelijke viering wordt georganiseerd. Het is hartverwarmend." Dinsdag moet de hal waar hij verblijft, worden vrijgemaakt en verhuist Hazar naar een tentenkamp, waarschijnlijk weer in Apeldoorn. "Dat zou inderdaad fijn zijn, maar ik voel me overal in dit land veilig."

undefined

Kerk praat ook over angst voor vluchtelingen

De organisatoren van de welkomstviering in Apeldoorn zijn zich ervan bewust dat niet alle inwoners van de stad blij zijn met de toestroom van vluchtelingen. De kerken willen ook met die mensen in gesprek.

Dominee Bert Schüssler: "Natuurlijk zijn er mensen die angst hebben voor alles wat op ons afkomt. Ze zijn bezorgd over het feit dat zoveel vluchtelingen naar ons land komen. Dat vraagt gewoon om veel praten met elkaar. Plaatselijke overheden hebben de democratische plicht om aan alle inwoners uit te leggen waarom mensen die in nood zijn en op de vlucht, hier opgevangen moeten worden.

"Dat doen ze hier in Apeldoorn trouwens heel goed. Ik vind dat wij als kerken daar ook een rol in hebben te vervullen."

undefined

In het kort:

Syrië

Minister Jeanine Hennis (Defensie) verwacht dat het kabinet snel de knoop doorhakt over de vraag of Nederland mee gaat doen aan bombardementen op terreurbeweging IS in Syrië. Dat zei Hennis gisteren in 'Buitenhof'.

Samen met een coalitie van andere landen doen Nederlandse F-16's al mee aan bombardementen in Irak, maar een kleine meerderheid in de Tweede Kamer wil dit uitbreiden naar Syrië.

Oostenrijk

De Oostenrijkse politie heeft gisteren tevergeefs geprobeerd een groep van ongeveer honderd vluchtelingen tegen te houden die vanuit Slovenië het land binnentrokken. De migranten konden asielaanvraag noch reisdocument laten zien en mochten het land niet in, aldus een woordvoerder van de politie. De groep was echter te groot voor de aanwezige agenten en slaagde erin de grens over te steken.

De Oostenrijkse minister van binnenlandse zaken Johanna Mikl-Leitner kondigde zaterdag aan dat migranten vanuit Slovenië zouden worden geweerd.

Duitsland

Bij een geplande noodopvanglocatie voor vluchtelingen in het Duitse Wertheim (Baden-Württemberg) is in de nacht van zaterdag op zondag brand gesticht.

De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te blussen, maar kon niet verhinderen dat het gebouw zwaar beschadigd raakte. Er vielen geen gewonden. Eind augustus ging een leegstaand gebouw in Weissach im Tal grotendeels in vlammen op. Ook daar zouden asielzoekers worden opgevangen.

Israël

Minister-president Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Israël geen vluchtelingen uit Syrië zal opnemen. Israël, zo luidde zijn motivatie, is 'een klein land dat het aan demografische en geografische diepte ontbreekt'. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times gisteren.

De beelden van de vluchtelingenstroom die Europa momenteel overspoelt, kunnen de premier niet vermurwen. Integendeel, hij kondigde aan dat Israël van plan is in het oosten een hek aan de grens met Jordanië te plaatsen. Israël heeft ook een directe grens met aartsvijand Syrië.

Weert

Een Syrische vluchteling die arts is, is zaterdag te hulp geschoten toen in Weert een man op het Stationsplein onwel was geworden.

Het slachtoffer lag op de grond met al wat mensen en de politie om zich heen, toen iemand uit de richting van het asielzoekerscentrum kwam aangesneld. Deze man maakte zich bekend als een arts uit Syrië en vroeg of hij mocht helpen. Op het 'ja graag' van de politie begon hij medische vragen te stellen en nam hij de polsslag van het slachtoffer op.

De 48-jarige man uit Weert bleek een epileptische aanval te hebben gehad. Over de identiteit van de Syriër is verder niks bekend, maar de politie heeft hem hartelijk bedankt voor zijn hulp, aldus een woordvoerster.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden