'We zien bijna alleen oude knarren op de tennisbaan'

reportage | Tennisverenigingen zien vooral leegloop bij de jeugd.

ISABEL BANEKE

Aan de donkerbruine tafels nippen groepjes zestigplussers aan hun koffie. Het is een vertrouwd beeld geworden bij veel tennisverenigingen. Hun ledenbestand vergrijst. Voornamelijk omdat de populariteit van tennis bij de jeugd is afgenomen.

Uit cijfers van tennisbond KNLTB blijkt dat er in 2003 148.000 kinderen in Nederland lid waren van een tennisclub. In 2013 was dat aantal gedaald naar 129.000.

Corrie van Staa, die zich al dertien jaar met de ledenadministratie van tennisclub FAK in De Bilt bezighoudt: "Het is echt dramatisch. We krijgen alleen nog maar oude knarren."

Tennisverenigingen worden gedwongen om de sport actiever te promoten onder de jeugd. Ook FAK doet haar best jongeren te enthousiasmeren. Van Staa: "We proberen van alles om jeugdleden aan te trekken. En om ze lid te houden. Snuffellessen, toernooitjes, een advertentie in de krant. Er is een deal met de sportzaak gesloten, voor vijftien euro kan een kind een racket en een blik ballen krijgen. Maar als de winkel er drie in de maand verkoopt is dat veel."

FAK zag haar vaste jeugdledenaantal van 185 de afgelopen jaren teruglopen naar 99.

Tennisleraar Toon Leenaers: "Lange tijd kon het niet op. Er waren wachtlijsten voor elke leeftijdsgroep. Verontschuldigend werden kinderen naar andere tennisclubs gestuurd. Verenigingen werden niet meer geprikkeld om reclame te maken. Nu is er druk om creatief zijn."

Leenaers wijt de afname van jeugdleden aan verschillende ontwikkelingen. "Tennis wordt niet als een teamsport gezien, niet als een activiteit die je samen met je vriendjes en vriendinnetjes kunt doen."

Ook denkt de tennisleraar dat het ontbreken van een rolmodel een grote rol speelt. "Er is momenteel geen succesvolle tennisser in ons land. De gouden generatie met Richard Krajicek is voorbij. Het hebben van een voorbeeld is belangrijk voor een sport. Kijk naar hockey. De nationale teams doen het hartstikke goed. Dat zie je terug in de populariteit van de sport."

Van Staa denkt dat de huidige tijdgeest de oorzaak van de forse daling is. "Kinderen hebben te veel activiteiten in hun agenda. Het is een hele snelle tijd geworden. Beide ouders werken en hebben een strakke planning. Bovendien is tennissen duur. Naast de contributie moet je ook nog voor de lessen betalen. Als je met een heel gezin tennist, kan dat zo een maandsalaris per jaar kosten. En de crisis heeft er ingehakt."

FAK besloot zich dit jaar op te geven voor Tenniskids, een programma dat de tennisbond heeft opgezet om jeugdtennis te stimuleren. 685 Nederlandse tennisverenigingen hebben zich bij het initiatief aangesloten.

Tijmen Kwakkel, die bij FAK over de jeugd gaat: "We hebben Tenniskids aangegrepen om jeugdleden te krijgen en te behouden. Afgelopen zaterdag was de kickoff tijdens een jeugddag."

Er kwamen veertig kinderen op het evenement af. Kwakkel: "Dat zijn er meer dan op de vorige jeugddag. Onze energie werpt haar vruchten af. We richten ons meer op partijtjes. Dat competitieve is wat kinderen willen. We zijn er nog lang niet, maar als we deze lijn doorzetten zou het aantal jeugdleden meer moeten aantrekken."

Ook de tennisbond geeft aan dat het kantelpunt is bereikt. In de leeftijdsgroep 5-12 is er een kleine toename in het aantal tennissers zichtbaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden