’We zetten met kabinet hoog in’

door Cees van der Laan en Lex Oomkes

„Dankzij een calculatiefout van GroenLinks staan we hier”, zei vice-premier André Rouvoet gisteren in de Ridderzaal. „Ze hadden zich echt vergist in de bereidheid van het CDA om met hen te onderhandelen.”

Met een brede glimlach nam de voorman van de ChristenUnie alle complimenten en felicitaties in ontvangst. Dankzij hem won de partij zes zetels en verwierf daarmee een ticket voor het kabinet. Zijn collega-vicepremier Wouter Bos betwistte de analyse van Rouvoet niet. „Nee, GroenLinks heeft zich echt verslikt in het CDA en dat deed natuurlijk ook de SP. Ze wilden niet praten en dat is een grote fout geweest.” Bos hield zelf al lang rekening met de mogelijkheid van deze coalitie, zei hij.

Het waren plaagstootjes van de coalitiepartners naar hun opponenten, die zelf volgende week bij de regeringsverklaring aan bod komen. Gisteren was het de dag van de coalitie. Het kabinet kwam voor het eerst samen en werd vervolgens door de koningin beëdigd.

De beëdiging is traditiegetrouw een mooie dag voor de bewindslieden met een fotosessie op de trappen van Huis ten Bosch, samen met de koningin. De nieuwe kabinetsleden straalden gisteren dan ook optimisme, ambitie en hoge verwachtingen uit. Ze blaakten van energie. „We moeten af van de terreur van de lage verwachtingen. We moeten hoog inzetten”, verklaarde Marja van Bijsterveld, voormalig CDA-voorzitter en nu staatssecretaris onderwijs, opgetogen. Ze zei te geloven in het regeerakkoord dat volgens haar vol ambitie zat. „Dit past ons veel meer dan de eerdere akkoorden.’’

Ahmed Aboutaleb, staatssecretaris sociale zaken, refereerde aan de socialistische Amsterdamse voorman en volkshuisvester Wibaut, bij zijn plannen voor de armen en werklozen in de samenleving. „Hij inspireert mij om keihard aan de slag te gaan voor de 1,5 miljoen mensen die aan de zijlijn staan. Ik wil gewone dingen doen voor gewone mensen: werk, inkomen en scholing. Daar gaat het om. Ella Vogelaar, de minister van integratie, kan op mij rekenen.”

Bert Koenders, de overgelukkig ogende minister van ontwikkelingssamenwerking, stak zijn ambities ook niet onder stoelen of banken. De eerste reizen gaan naar Brussel, Afghanistan en Soedan.

„Ik wil absoluut iets gaan doen aan de situatie in het Grote Merengebied, centraal Afrika.’’ Hij gaf toe dat hij zijn zo fel bepleite Irak-onderzoek heeft moeten inslikken. „Dat was jammer ja. Maar er staat nu wel in het regeerakkoord dat we alleen onder een volkenrechtelijk mandaat zullen opereren, dat is winst.”

Eimert van Middelkoop, de nieuwe minister van defensie, genoot gisteren later op de avond nog na van de beëdiging van het kabinet en de aandacht van de media. De ChristenUnie-man, oud-Kamerlid en senator, is terug in het hart van de politiek.

„Het was een indrukwekkende dag. Ik ben ook maar een gewoon mens.’’ Met een knipoog naar de tumultueuze voorbije jaren, zei hij het niet erg te vinden de komende jaren ’saai’ te regeren: „We zijn er niet alleen voor u en het theater.’’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden