We worden steeds gezonder oud

Siemie Witke Beeld Koen Verheijden

De 65-jarige van nu wordt vijf jaar ouder dan zijn leeftijdsgenoot in de jaren vijftig. Toch is de prognose van de stijging van de levensverwachting van ouderen iets naar beneden bijgesteld.

De stijgende lijn van de levensverwachting gaat iets minder snel omhoog dan het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar dacht. In 2016 verwachtte het CBS nog dat 65-jarigen in 2023 gemiddeld 20,74 jaar tegoed hadden. Deze prognose is met 20,48 jaar iets naar beneden bijgesteld, zo laten de cijfers zien die het CBS vandaag naar buiten brengt.

Ongewoon is zo’n kleine schommeling in de levensverwachting niet. Een grote griepgolf of hete zomer kan onder ouderen hard aankomen. De trend blijft dan ook dat 65-jarigen in de toekomst een langer leven voor zich hebben.

De Nederlander die vorig jaar 65 werd, zal gemiddeld bijna 85 jaar oud worden. De helft van de senioren zal zelfs ouder worden dan 86. De kans dat hij of zij de 90 haalt, is 31 procent. Dat is aanzienlijk meer dan in 1950. Toen werd slechts 9 procent van de senioren 90.

De gemiddelde levensverwachting van 65-jarigen is iets anders dan de gemiddelde levensverwachting van Nederlanders, waarover vaak wordt gesproken. Die ligt voor mannen op 79,9 en voor vrouwen op 83,1. In deze cijfers is onder meer de zuigelingensterfte meegenomen, net als de verkeersdoden en jonge mensen die overlijden na een ziekte. Vandaar dat de gemiddelde levensverwachting lager ligt dan de prognoses voor 65-jarigen.

AOW

De verwachtingen van het CBS voor de 65-jarigen zijn belangrijk in de AOW-discussie. De leeftijd waarop iemand zijn oudedagsuitkering krijgt, is gekoppeld aan de CBS-cijfers. In november vorig jaar verhoogde de overheid de AOW-leeftijd in 2022 naar 67 jaar en 3 maanden. De cijfers die vandaag naar buiten komen zal de overheid gebruiken om de AOW-leeftijd voor 2023 vast te stellen. Die zal niet dalen, al is de stijging van de levensverwachting minder sterk dan gedacht. Daarvoor zijn de schommelingen te klein.

Ouder worden is vooral een prettig vooruitzicht als het in goede gezondheid gebeurt. Die kans neemt toe. Afgelopen zomer schreef het CBS over de opkomst van de vitale ouderen. De senior van nu beweegt meer, woont langer zelfstandig en rijdt langer auto.

De stand van de wetenschap en technologie speelt daar een belangrijke rol in. In de prognoses gaat het CBS uit van de huidige medische mogelijkheden. Die zal in de toekomst ongetwijfeld verbeteren waardoor mensen nog langer gezond ouder kunnen worden.

Mochten wetenschappers geen vooruitgang meer boeken, dan nog zullen Nederlanders die in 2030 de 65 halen gemiddeld 86 jaar oud worden. Dat is een aanzienlijke levensverlenging vergeleken met de ouderen in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Zij kregen er ongeveer 15 jaar bij. 

Herman van Eerden Beeld Koen Verheijden

Ik werk nog gewoon in onze melkveehouderij

Herman van Eerden (2-11-1952) in Winterswijk: “Als ik terugkijk naar de 65-jarigen van vijftig jaar geleden, en dan ga ik uit van het platteland, zie ik hoe de ouderen naar het bejaardencentrum of een aanleunwoning in het dorp gingen. Zij maakten dan ruimte voor de nieuwe generatie. Zelf werk ik nog in de melkveehouderij.

“Ik ben deze week 65 geworden, maar dat is niet zo’n peildatum meer als vroeger. Toen kreeg je AOW. Daar moet ik nog een jaar op wachten. Tegenwoordig is het een veel groter feest als je 50 wordt. Ik vind dat ik voor een 65-jarige nog goed in orde ben. Al merk ik wel dat ik minder krachten heb dan toen ik 50 was. Hopelijk blijft mijn gezondheid de komende jaren goed en kan ik actief blijven op het agrarisch bedrijf.

Ik wil ook meer tijd vrijmaken voor andere dingen. We gaan elk jaar een week of tien dagen met vakantie. Vroeger met de kinderen, nu met zijn tweeën. Eerder was ik actief in bestuursfuncties, maar dat boeit me niet meer zo.

Ik heb de trimclub waar ik een keer in de week naartoe ga, of ik ga een avond zwemmen. En het jachtseizoen is half oktober weer geopend. Dan ga ik ook weleens mee. Als jongen had ik daar ook wel interesse in, maar als je ouder wordt gun je jezelf daar geen tijd meer voor. Het bedrijf is dan belangrijker.

“Natuurlijk zijn er ook de kleinkinderen nog. Een keer in de week zijn we oppasopa- en oma. Daar maak je toch anders tijd voor vrij dan bij je eigen kinderen.”

Vooral de positie van de vrouw is veranderd

Siemie Witke (8-9-1949) in Arnhem: “Ik ben nog hartstikke gezond en wilde niet stilzitten toen ik na mijn 65ste mijn werk verloor. Dus ben ik direct gaan solliciteren. Zonder resultaat natuurlijk. Daarom meldde ik me na een paar maanden bij Uitzendbureau 65 Plus. Al snel kreeg ik een telefoontje. Of ik wilde surveilleren. Geen idee wat het inhield, maar ik heb ja gezegd. Ik moest toezicht houden bij examens van bijscholingscursussen. Die functie is nu uitgebouwd met extra taken.

“Toen mijn ouders mijn leeftijd hadden en klaar waren met hun werk, verhuisden ze naar Spanje. Daar hebben ze een paar jaar gewoond. Nee, ik ben zeker niet jaloers. Ik zou me rot vervelen. Toch zijn verder de verschillen tussen mij en mijn ouders niet zo groot. Ook mijn ouders hebben allebei gewerkt. Bij mijn grootouders ligt dat anders. Vooral de positie van de vrouw verschilt.

“Mijn ouders zijn altijd zelfstandig blijven wonen en dat hoop ik ook te doen. Daar komt bij dat ik ook zolang mogelijk wil blijven werken. Dat houd je aan de gang en je blijft deel van de maatschappij. Technologie speelt daar ook een rol bij. Door internet ben je beter op de hoogte wat er speelt. Dat hadden we vroeger niet. Nee, ik zit niet hele avonden achter Facebook. Ik werk drie tot vijf dagen, dus daar heb ik geen tijd voor. Oppassen op de kleinkinderen is ook lastiger sinds ik weer werk. Als ik kan, prima, maar als ik moet werken doe ik dat. Daar hebben mijn kinderen begrip voor. En de kleinkinderen zijn ook al wat ouder, dat scheelt.” 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden