'We worden gezonder van de overname'

Brocacef en Mediq straks grootste apotheker

We worden allemaal gezonder nu medicijnleverancier Brocacef de apotheken van Mediq overneemt. Althans, dat denkt Peter de Jong, voorzitter van de raad van bestuur van Brocacef. Volgens De Jong levert de overname 'gezondheidswinst' op en gaan 'consumenten profiteren van goede en betaalbare zorg'.

Een woordvoerder van Mediq zelf zegt dat er voor klanten 'helemaal niets' verandert door de overname. "Nee, niet op korte termijn", reageert Brocacef-woordvoerder Sylvia van Orden. "De mededingingsautoriteit moet de overname eerst goedkeuren."

Als dat gebeurd is, vermoedelijk in de tweede helft van volgend jaar, is de grootste apotheekketen van Nederland daar. De 'gezondheidswinst' waarover Brocacef spreekt, moet onder meer komen door het klanten makkelijker te maken aan hun medicijnen te komen. Bijvoorbeeld door apotheken te openen in supermarkten. "Mediq is daarmee al begonnen", zegt Van Orden. "Mediq heeft een proef lopen in een supermarkt in Breda."

Een andere manier om klanten minder afhankelijk te maken van openingstijden van apotheken, zijn medicijnkluisjes. "We hebben op een aantal plekken in het land kluisjes waar consumenten 24 uur per dag hun medicijnen kunnen ophalen. Een wens van de consument. Dit soort vernieuwingen willen we na de overname doorzetten."

Ook hopen Mediq en Brocacef sneller zorgprogramma's te ontwikkelen. Mediq heeft daarmee al ervaring. Die begeleidt zijn klanten bij hun 'medicijnentherapie' om de optimale doses en combinatie van geneesmiddelen vast te stellen.

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt in een vergrijzende samenleving met een omvangrijke vraag naar zorg, apothekers hebben het moeilijk. In een sectoranalyse schrijft Rabobank dat de omzetten dalen, vooral omdat zorgverzekeraars scherper onderhandelen over de tarieven van geneesmiddelen.

Rabobank verwacht dat door de lagere winsten het huidige aantal van 2000 apotheken de komende jaren daalt naar 1750. Dat is mede het gevolg van schaalvergroting waardoor apothekers goedkoper kunnen werken. Brocacef-bestuurder De Jong wil die trend keren en apotheken juist openhouden.

Er is volgens Brocacef-woordvoerder Van Orden nog een andere, opvallende reden voor het teruglopen van de winsten. Vanwege de 360 euro eigen risico in de zorgverzekering moeten patiënten soms zelf (deels) hun medicijnen betalen.

"Daardoor gaan ze minder naar de huisarts", zegt Van Orden. "Dat zien we in het aantal recepten dat wordt uitgeschreven. De groei is er al een tijdje uit. Wij verwachten dat die trend de komende jaren doorzet. Minder mensen naar de huisarts betekent immers ook minder mensen in de apotheek."

undefined

2000 apotheken

De nieuwe combinatie Brocacef Mediq is met 335 apotheken en 5300 medewerkers direct de grootste apotheekketen van Nederland. De omzet van de nieuwe combinatie is goed voor 2,1 miljard euro. Het is niet bekend hoeveel Brocacef voor de apotheken van Mediq heeft betaald.

De overgenomen apotheken van Mediq gaan verder onder de naam BENU.

Nederland telt momenteel ongeveer 2000 apotheken. Die zijn te verdelen in zelfstandige apothekers, franchisers en ketens. De laatste twee categorieën lopen door elkaar. Zo werken bijvoorbeeld 26 franchiseapothekers onder de naam Mediq. Rabobank schat dat ongeveer 800 apotheken zijn aangesloten bij de grote partijen en dat de rest zelfstandig is.

Omdat de winstmarges laag zijn, wil Mediq af van de apotheken. Het bedrijf uit Utrecht levert ook medicijnen aan zakelijke klanten als zorginstellingen. Dat doet het bedrijf niet alleen in Nederland, maar ook internationaal.

Mediq wil zich volledig richten op de internationale zakelijke markt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden