We willen wat anders, we willen lekker gek. Van boekenhotel tot hunebedkamer. Van boekenhotel tot hunebedkamer.

Je voeten in de pantoffels van de toetsenist van Blüf? Slapen in een bed van rotsblokken? Of ’s nachts plassen in een boomstronk met een gat erin? Boek een themakamer.

Rond kerst moet ie klaar zijn. De hunebedkamer in het Best Western Hotel in Stadskanaal. Of eigenlijk – maar dat bekt weer niet zo fijn – de hunebedbouwerskamer. Bedrijfsleider Marc van Kempen realiseert zich dat hunebedkamer iets lugubers heeft: „Een hunebed is een graf.” Het hotel hield een ontwerpwedstrijd. Uit dertig inzendingen kwamen twee winnaars. Hun ontwerpen werden gecombineerd. De inzenders mogen straks als een van de eersten in de hunebedkamer overnachten.

Met pur, kippengaas en papier maché wordt een bestaande hotelkamer momenteel omgetoverd tot iets waar de Flinstones zich ook thuis zouden voelen. Rotsblokken tegen de muur, om het bed en om de minibar. Toilet en wastafel krijgen een boomstronkachtig omhulsel, er komt kurk op de grond en aan de wand worden schapenhuiden opgehangen.

Talloze voorbeelden van thema-hotelkamers zijn er. Er zijn complete themahotels. Er is een boekenhotel in het Drentse Doldersum, Holsloot in dezelfde provincie heeft een sprookjeshotel.

Grand Hotel Arion in Vlissingen nam in mei een heuse Blüfkamer in gebruik. De leden van popgroep Blüf zetten daar hun voetstappen in het cement van het balkon. De kamer is behangen met gouden platen en TMF-awards, ergens hangt een drumstokje van de verongelukte drummer Chris en er staat een speler met de favoriete muziek van de bandleden. Toetsenist Bas stond bereidwillig een paar pantoffels af.

Het eigenaarsechtpaar van het Boekenhotel in Doldersum verspreidde de gigantische voorraad eigen boeken toen ze op latere leeftijd hotelier werden. Hun hotel ontstond min of meer toevallig. Achter de meeste themaverblijven zit echter een verkoopgedachte. We willen niet meer gewoon, verklaren de hotelmanagers. We willen wat anders, we willen lekker gek. „Vroeger was een hotelkamer op zich al luxe, nu heeft haast iedereen daar wel eens geslapen”, aldus Marc van Kempen. Eerder werkte hij in het Zwitserse Merlischachen, waar hotelgasten in een huifkar konden slapen. Het hotel had ook een bootsuite: een kamer met een zwembad in het midden met daarin een sloepje met matrassen. Wie ’s nachts naar de wc moest, peddelde naar de kant.

„Een opleving van belangstelling voor de Oudheid speelt ook mee bij het inrichten van de hunebedkamer”, zegt Van Kempen. Hij belooft nog meer themakamers als de eerste aanslaat. „We denken aan een turfkamer, omdat hier in de streek veel turf werd gestoken.” In Vlissingen zijn plannen voor een literaire kamer en een romantische kamer. Twijfelachtig of die laatste in aanmerking komt voor het predikaat themakamer: er is natuurlijk meer nodig dan beddengoed met veel ruches, hartvormige handdoekhaakjes en een zonsondergang aan de muur.

Chinezen en Japanners die op huwelijksreis naar Nederland komen, willen graag in de Delfts blauwe kamer, is de ervaring van eigenaar Hans Meijer van hotel De Plataan in Delft. Het hotel opent eerdaags de negende themakamer. Vraag was wie er nu eigenlijk op afkomen. Veel gasten kiezen niet zozeer het thema, maar komen vooral om de extra luxe, zegt Meijer. In Delft hebben de themakamers allemaal een rond kingsizebed en een bad met hoofdsteunen en kleurentherapie. Zakenlui die het hele jaar ’gewoon’ overnachten krijgen geregeld een weekje themakamer cadeau. Dan mogen ze met hun partner in de duizend-en-één-nacht, met een moskeetorentje in het midden. Of in de Egyptische met hiërogliefen in de muur. Of in de Afrikaanse kamer, waar het bed in een nep-lemen hutje zit. „Een beetje slijmen, zo van: Blijf lekker bij ons”, noemt Meijer het.

In Stadskanaal verwachten ze vooral oudere gasten. Dat hangt samen met de streek, die weliswaar trekpleisters als het oude vestingstadje Bourtange heeft, maar toch niet zo sexy is. Van Kempen: „Iemand van twintig zal hier niet komen, die gaat naar de steden.”

Stan van Hoof uit Bergen op Zoom boekte afgelopen oktober de Blüfkamer voor een nacht. Hij wilde zijn vriendin Jolanda op originele wijze verrassen wegens hun tweejarig samenzijn. Om Blüf ging het hem niet, wel om het uitzicht op zee. Het pittige prijsje – de kamer doet gemiddeld 225 euro, vijftig procent meer dan een gewone kamer – was het waard, vindt Van Hoof. Verstelbaar bed, groot tv-scherm, gesigneerde cd mee naar huis. Jolanda en hij hadden een bijzondere nacht. „Maar daar had de band niks mee te maken.”

Het echtpaar Van de Poel uit Waddinxveen is wild van Blüf. Wendy en Ivo gingen in september ook mee naar Marrakech, Marokko, waar de groep opnames maakte. Een maand eerder vierden zij Wendy’s 36ste verjaardag in de aan de popgroep gewijde hotelkamer. Ivo: „We hebben eerst driekwartier rondgeneusd wat er allemaal te zien was. Ik herinner me nog sokken en onderbroeken van de groepsleden die om het bed hingen. Ik weet niet met wie Wendy die nacht meer bezig is geweest, met mij of met Blüf. Ik denk met Blüf.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden