We willen niet voor niets onderscheidend zijn

PvdA-partijlid Sander Terphuis is een bijzonder mens. Oorspronkelijk komt hij uit Iran en heette toen Ahmad Queleich Khany. In Nederland veranderde hij zijn naam in Sander Terphuis. Een duidelijker statement dat hij afscheid heeft genomen van zijn geboorteland inclusief het ingewikkelde complex aan waarden en normen, is bijna niet mogelijk. Terphuis aanvaardde met de keuze voor een nieuwe, Nederlandse naam ook de hier geldende tradities, culturele opvattingen en waarden en normen. Samengevat is dat een labyrint waarin ieder zijn weg moet zoeken, omdat in het van oudsher verdeelde Nederland de opvattingen over identiteit, religie en ideologie zeer verschillen.

In de krant van afgelopen woensdag beschreef dit PvdA-lid op de opiniepagina hoe lastig dit mentale integratieproces voor nieuwe Nederlanders kan zijn. 'Het is onbegrijpelijk om aan de immigranten te vragen de Nederlandse waarden na te leven, terwijl we niet weten wat die waarden precies zijn', schreef Terphuis, die heel Nederland doorkruiste in zijn zoektocht naar de Nederlandse identiteit. Zijn richtsnoer was simpel: iedereen dient zich aan de wet te houden, al het andere is voor discussie vatbaar.

Onze vaste columnist Sylvain Ephimenco, die ook ooit moest inburgeren, was het niet met hem eens, maar kritiseerde ook de opinieredactie met de keuze voor dit stuk. 'Alweer een opiniebijdrage die afkomstig is van de Vara-site Joop.nl en die de opinieredactie heeft opgewarmd', zo begon hij zijn column van donderdag. En van Joop.nl kon je weinig goeds verwachten, meende hij, 'want praten over de Nederlandse identiteit is daar als het Derde Rijk in herinnering brengen'.

De opinieredactie was bijzonder verbaasd over wat Ephimenco het 'opgewarmde' prakje van Joop.nl noemde, omdat met Terphuis was afgesproken dat hij dit stuk alleen zou schrijven voor deze krant. 'Trouw hecht namelijk aan exclusiviteit', schreef één van de opinieredacteuren aan hem. Dus daarover kon geen misverstand bestaan.

Dat was echter wel het geval. De PvdA'er dacht dat de exclusiviteit zich beperkte tot de krantenwereld. Internetsites vielen daar buiten, dacht hij. Dat is niet zo. Wie Trouw een bijdrage aanbiedt, doet dat exclusief. Terphuis heeft daarop zijn excuses aangeboden. Zand erover.

Dit is wel een goede aanleiding om aan dit beleid wat extra aandacht te schenken. De opinieredactie krijgt dagelijks opiniestukken van deskundigen en brieven van lezers aangeboden. In beide categorieën vragen we om exclusiviteit. We willen niet voor niets onderscheidend zijn van andere media. Dit geldt voor alle katernen en rubrieken van de krant, dus ook voor de opiniepagina's. Als lezers een brief sturen krijgen ze direct de volgende reactie terug: 'We verwachten dat u uw brief niet ook aan andere media hebt aangeboden. Als dat zo is, dan horen we dat graag.' Waar we minder moeite mee hebben is als opinie-schrijvers hun Trouw-bijdrage later op hun eigen site plaatsen of bij een ander medium.

De opinieredactie beschikt over een uitgebreid netwerk van deskundigen aan wie een bijdrage gevraagd kan worden over een bepaald onderwerp. Daarnaast krijgt de redactie veel stukken aangeboden waarvan er ook veel worden afgewezen. De redactie selecteert op actualiteit en inhoud. Met brieven gaat het niet veel anders. We plaatsen brieven van lezers die reageren op artikelen in de krant. Regelmatig krijgen we veel meer aangeboden, dus veel valt ook af. Dit tot frustratie van sommige lezers die regelmatig een brief schrijven maar dus ook regelmatig een afwijzing krijgen. Spijtig, maar blijf vooral proberen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden