'We willen jongeren zonder uitkering niet laten vallen'

interview | Amsterdam maakt gericht beleid op risicogroep

INGRID WEEL en REDACTIE ECONOMIE

Als het aan de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart (SP) ligt, houdt hij arbeidsbeperkte jongeren in zijn stad goed in beeld. De stad heeft contact gezocht met het voortgezet speciaal onderwijs om direct met jongeren in contact te komen als zij met school klaar zijn of ermee stoppen.

"Wij hebben er voor de komende twee jaar expliciet voor gekozen om elke jongere die geen werk heeft naar school, werk of dagbesteding te begeleiden. Ook de jongeren die het volgens de wettelijke criteria op eigen kracht zouden moeten redden", vertelt de wethouder sociale zaken.

"Op die scholen horen we ook namen van jongeren die al een tijdje uit het zicht zijn. Tot 23 jaar mogen we in de basisadministratie opzoeken waar ze wonen, en dan leggen we een huisbezoek af. Daar zijn extra ambtenaren voor aangetrokken. We willen de jongeren die geen uitkering krijgen niet laten vallen."

De grote gemeenten in Nederland kampen nu elk al met duizenden werkloze jongeren onder de 27 jaar die nauwelijks traceerbaar zijn doordat ze geen uitkering ontvangen. Daar komen de arbeidsbeperkte jongeren die geen Wajong meer krijgen nog eens bij. Reden voor Amsterdam om speciaal voor deze groep beleid te maken.

Dit jaar heeft de gemeente Amsterdam 41 jongeren uit deze groep opgespoord die uit beeld waren geraakt. "Als we dit niet doen, hebben we over tien jaar alsnog een probleem. Vroeg of laat worden ze zichtbaar." Deze aanpak betaalt Amsterdam uit de eigen begroting, en daar ziet Vliegenthart wel een probleem. "Over twee jaar moeten we keuzes maken. Als het geld op is, is de kans groot dat we toch eerst de bijstandsgerechtigden gaan helpen."

Een ander probleem is dat veel van de arbeidsbeperkte jongeren officieel niet worden aangemerkt als arbeidsbeperkt. Vliegenthart: "Wij hebben veel mensen met loonkostensubsidie aan het werk. Een deel van hen zou volgens de Haagse regels zelfstandig een minimumloon moeten kunnen verdienen. Dat gaat voor deze jongeren echt niet. Werkgevers begrijpen het ook niet. Nu zijn ze nog welwillend, maar als deze jongeren niet gaan meetellen voor de banenafspraak met de overheid haken ze wellicht af. Dat moeten we voorkomen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden