'We willen graag horen dat we welkom zijn in het Westen'

Hoe om te gaan met de Russen na de inname van de Krim? Wereldleiders bijeen in Den Haag verschillen van mening. De Georgische minister van buitenlandse zaken raadt een voorzichtige koers aan.

Het is spitsroeden lopen voor Maia Panjikidze. De relatie met Rusland was juist de laatste tijd aan het verbeteren en de Georgische minister van buitenlandse zaken is niet van plan dat op het spel te zetten met hele ferme uitspraken. Anders dan ex-president Mikhail Saakashvili, die vanuit het buitenland oproept tot harde maatregelen tegen Moskou in verband met de ontwikkelingen in de Krim, wil Panjikidze 'agressie' in woord en daad graag vermijden. "Deze kwestie moet op diplomatieke wijze worden opgelost en dat kan nog steeds."

Tegelijkertijd is de minister, die tussen 2007 en 2010 ambassadeur in Nederland was, heel duidelijk over de toekomst van Georgië. "Ons doel is de EU en de Navo. Dat is onze keus, die wordt gesteund door de meerderheid van de bevolking en het is een onomkeerbaar proces." Vandaar dat het land in november, net als Moldavië en anders dan Oekraïne, een voorlopig handels- en associatieverdrag tekende met Brussel. Het definitieve akkoord zal uiterlijk in juni worden getekend, zo zei Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, eind vorige week. Panjikidze: "Dat is voor ons erg positief, want aanvankelijk zou het pas na de zomer zijn." De ontwikkelingen rond Oekraïne hebben Brussel tot spoed aangezet.

Is daarmee het pleit beslecht? Is de minister niet bevreesd dat Moskou het Georgië op de valreep nog lastig zal gaan maken? Door economische sancties bijvoorbeeld. Of, zoals hier en daar wordt gesuggereerd, door het inlijven van Abchazië en Zuid-Ossetië, twee aan Rusland grenzende regio's in Georgië die zichzelf onafhankelijk hebben verklaard.

Pankjikidze (53) wil zich niet bang laten maken. Tenslotte zijn de Georgiërs wel wat gewend. In 2006 kondigde Moskou al eens een embargo af tegen vrijwel alle landbouwproducten uit het buurland. "Daar hebben we toen zwaar onder geleden. Zo'n zes jaar hebben we nauwelijks economische relaties gehad met Rusland. Dat heeft als voordeel gehad dat we nieuwe afzetmarkten moesten zoeken en onze kwaliteit moesten verhogen." Een nieuwe embargo zal dus niet zo hard aankomen als destijds.

De minister, in Nederland voor de Nuclear Security Summit, denkt niet dat het zover komt. Anders dan Saakashvili, onder wiens leiding in 2008 een korte oorlog werd gevoerd met Rusland om Abchazië en Zuid-Ossetië, heeft de regering die sinds eind 2012 de touwtjes in handen heeft juist aangestuurd op verbetering van de betrekkingen met Moskou. "Er is een speciale gezant aangesteld, die iedere drie maanden overlegt met zijn Russische collega. Dat heeft ertoe geleid dat Rusland geleidelijk aan zijn markt weer heeft opengesteld voor landbouwproducten uit Georgië. Er is ook meer contact over en weer, er zijn weer regelmatig vluchten tussen onze hoofdsteden, we onderhouden culturele en humanitaire banden en dat willen we uitbouwen."

Op die manier, zegt de minister, "willen we Rusland graag duidelijk maken dat onze Europese integratie niet tegen hen gericht is, maar dat het van Georgië een welvarend, democratisch land kan maken waar Rusland ook van kan profiteren. Georgië kan een goede buur zijn."

Een beetje ruggesteun vanuit het Westen is daarbij echter wel gewenst. "Wat we nodig hebben van Europa en de Navo is een duidelijk signaal dat de deur openstaat voor ons. Dat, als we voldoen aan de voorwaarden, we inderdaad ook welkom zijn."

Oorlog van 2008
Rusland en Georgië voerden in 2008 een vijfdaagse oorlog om Zuid-Ossetië en Abchazië, twee provincies van Georgië die zich los hadden gemaakt van het Georgische bestuur en zich begin jaren negentig onafhankelijk hadden verklaard. Russische bemoeienis met dit conflict leidde er in augustus 2008 toe dat de Georgische president Saakasjvili zich liet provoceren tot militaire actie, in een poging de provincies weer onder zijn gezag te brengen. Dit leidde echter tot een krachtig tegenoffensief van de Russen, die niet alleen Abchazië en Zuid-Ossetië 'bevrijdden', maar ver oprukten in de richting van hoofdstad Tbilisi. Na tussenkomst van de Franse president Sarkozy kwam een einde aan deze korte zomeroorlog; de Russen hielden hun posities in Abchazië en Zuid-Ossetië vast en erkenden de twee voormalige provincies als soevereine staten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden