'We willen geen politieagentje spelen namens de Belastingdienst'

"We hebben flink getwijfeld of we het wel wilden", zegt accountant Kees de Boer. "We wilden geen politieagentje gaan spelen namens de Belastingdienst."


Uiteindelijk besloot zijn accountantskantoor NBC/Van Roemburg & Partners zo'n zes jaar geleden toch gebruik te maken van 'horizontaal toezicht', waarmee hij voor zijn klanten sneller de belastingaangifte kon doen.


Maar volgens De Boer kan het systeem tegen zijn eigen grenzen aan gaan lopen: "Als horizontaal toezicht nog groter wordt, heeft de Belastingdienst te weinig capaciteit. Dan gaat het ten onder aan zijn eigen succes."


De Boer is accountant in Volendam. Hij werkt vooral voor het midden- en kleinbedrijf, van kleine winkeliers tot grotere ondernemers met zo'n vijftig werknemers. Sinds zes jaar heeft het accountantskantoor waar hij werkt een convenant met de Belastingdienst. Zo kunnen zijn klanten gebruikmaken van horizontaal toezicht.


Waarom besloot u met dit toezichtsysteem te gaan werken?


"Zo'n acht jaar geleden deden we mee aan een pilot voor een verkorte winstaangifte. Dat beviel goed. Toen de pilot stopte, vroeg de Belastingdienst of wij met horizontaal toezicht verder wilden gaan.


"Uiteindelijk hebben we toch besloten mee te doen. Eigenlijk doen we helemaal niets anders dan voorheen. We stellen gewoon de aangifte van onze klanten op en zorgen dat iemand bijvoorbeeld de verbouwing van zijn badkamer niet op de zaak boekt. Maar dat deden we altijd al."


Wat is het voordeel?


"De Belastingdienst verkoopt het door te zeggen dat je met horizontaal toezicht minder boekenonderzoeken krijgt. Dat is een misvatting, want andere bedrijven worden nu ook bijna niet gecontroleerd. Volgens mij krijg je nu eens per veertig jaar een boekenonderzoek.


"Het grootste voordeel is dat we snel antwoord krijgen van de Belastingdienst. Soms wil je even iets voorleggen aan de belastinginspecteur. Dankzij horizontaal toezicht hebben we één contactpersoon die zorgt dat we snel antwoord krijgen op onze vragen. We komen gewoon bovenop de stapel te liggen.


"Zonder horizontaal toezicht is het soms huilen met de pet op. Het komt voor dat je helemaal geen antwoord krijgt, of dat je tot wel driekwart jaar moet wachten. We moeten regelmatig dreigen met dwangsommen om een antwoord te krijgen. Dat is voor onze klanten niet fijn, zij willen gewoon rust en zekerheid."


Hoe werd u toegelaten tot horizontaal toezicht?


"We hebben een keurmerk van de branchevereniging SRA en we hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten. Dat gaf de Belastingdienst voldoende vertrouwen om met ons te werken.


"In ons geval kwam de Belastingdienst ook nog langs om naar onze procedures te kijken. Maar ze varen op het keurmerk van de branchevereniging."


Welke bedrijven maken er gebruik van?


"We hebben het aan bijna al onze klanten aangeboden. We hebben ook wat grotere bedrijven die zelf controleplichtig zijn. De Belastingdienst wil met zulke bedrijven liever een individuele afspraak. Daar gaat de inspecteur kijken of het bedrijf een goede aangifte maakt. Bij kleine bedrijven hoeft dat allemaal niet."


Raadt u nieuwe klanten aan om over te stappen?


"Op dit moment niet, we hebben het afgelopen half jaar geen enkele nieuwe klant aangemeld. De eerste jaren was ik positief, maar dat begint nu te veranderen.


"Als er dingen veranderen (bijvoorbeeld nu de invorderingswet onder horizontaal toezicht komt te vallen) moeten al mijn klanten een nieuwe verklaring tekenen. Dus ik moet driehonderd klanten een brief sturen, uitleggen wat er is veranderd, en zorgen dat ze allemaal tekenen.


"Bovendien kan het systeem tegen zijn eigen grenzen aan gaan lopen. Wanneer steeds meer bedrijven gebruik maken van horizontaal toezicht, zal daar extra capaciteit voor nodig zijn.


"Is die capaciteit er niet, dan zullen wij ook onder horizontaal toezicht langer moeten wachten voor antwoord op vragen. Horizontaal toezicht gaat dan ten onder aan zijn eigen succes."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden