Interview

'We willen de dames, niet de parasieten'

Beeld anp

Prostitutie kan best netjes verlopen, denkt Marc Kramer, directeur van Gooiland Beveiliging BV. Hij wil 38 seksramen aan het Zandpad in Utrecht exploiteren. 'Het is tijd om schoon schip te maken.'

U beveiligt bedrijfspanden en chique villa's in het Gooi. Is prostitutie wel goed voor uw reputatie?
"Ik heb nog geen klagende klanten gehad, maar als ze komen, ga ik persoonlijk bij ze langs. Ik kan het ze uitleggen: iedereen die op legale manier z'n geld verdient, heeft recht op veiligheid. Dat geldt ook voor de dames op het Zandpad. Het zou toch te gek voor woorden zijn als zij voor hun veiligheid zijn aangewezen op pooiers en randfiguren? Het Zandpad beveiligen is een beetje een missie geworden."

Hoe gaat u dat doen: 'schoon schip maken' in een schemerige wereld?
"De imagoschade kan enorm zijn. Dat willen we niet, daarom gaan wij een zwart-witbeleid voeren in een grijs gebied. Mensenhandel is een van de laagste vormen van criminaliteit. Of je die voor 100 procent kunt tegengaan, weet ik niet, maar dat gaan we wel proberen.

We beginnen met selectie aan de poort: het wordt moeilijker om via ons een raam te huren. We willen werken met zzp'ers, zonder parasieten erachter. De dames moeten normaal Nederlands of goed Engels kunnen. Als ik bij een prostituee kom en vraag: 'Wil je dit huurcontract even lezen?', dan mag het niet zo zijn dat zij zegt: 'Ikke niet begrijp'.

Als we de lat voor de dames hoger leggen, moeten we ook accepteren dat we geen 100 procent bezettingsgraad hebben. Vertrouwen we het niet, dan zeggen we: 'jammer, maar nee'. Het is niet zo dat ik de boten vol wil hebben."

Gaat u het beter doen dan Wegra bv, de botenexploitant die deze week z'n vergunning kwijt raakte omdat medewerkers mogelijk bij mensenhandel betrokken waren?
"Over Wegra wil ik niet oordelen, maar wij gaan werken met gescreende mensen met een schoon verleden. Als een van mijn beveiligers tegen een boom rijdt en bij een blaastest door de mand valt, dan is het klaar, dan wil ik 'm niet meer hebben.

Als je het Zandpad echt veilig wilt hebben, moet je van A tot Z controle hebben: dus ook over de schoonmakers, de cv-monteur, de geldstromen. Nu verlopen de betalingen rommelig en dan druk ik me voorzichtig uit. Wij willen toe naar 100 procent pinnen, om alles zo transparant mogelijk te maken.

De dames moeten aan het begin en einde van elke werkdag hun paspoort laten zien. Met hun bedrijfsvoering ga ik me verder niet bemoeien, als het gordijntje dichtgaat, dan maakt het mij niet uit of ze zitten te klaverjassen of te kantklossen."

Gaan jullie beveiligers wél signalen van mensenhandel opvangen?
"Ja, dat denk ik wel, ook omdat we gaan werken met gemengde teams. Dat is nieuw op het Zandpad: vrouwelijke beveiligers. Het zijn best wel potige dames die nu in het gevangeniswezen zitten. Dat zijn natuurlijk schitterende figuren om dit werk te doen. Vrouwen signaleren andere dingen dan mannen, ze zijn ook toegankelijker voor de prostituees."

Vergunningaanvraag
Krijgt Gooiland Beveiliging BV, een bedrijf met zo'n honderd man personeel uit Eemnes, een vergunning voor het Zandpad? Mogen ze straks prostitutieboten huren van de eigenaars, en doorverhuren aan prostituees? En daarnaast zorgdragen voor toezicht en beveiliging? De aanvraag van Gooiland BV ligt sinds 22 juli bij de gemeente Utrecht. De beoordelingsprocedure kan nog tot de winter duren, maar burgemeester Wolfsen heeft snelheid beloofd. Hij noemde de aanvraag 'hoopvol'.

Marc Kramer
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden