'We willen af van provincies, zij lopen ons voor de voeten'

Naam: Hilbrand Nawijn (66)

Op campagne als: lijsttrekker van Nederland Lokaal in Zuid-Holland

Beroep: gepensioneerd, was onder meer minister voor de LPF, nu fractieleider Lijst Hilbrand Nawijn in Zoetermeer.

"Twee dagen in de week besteed ik aan deze campagne, ik heb net geflyerd en er zijn televisieopnamen gemaakt. Ik wist wel wat de provincie deed, maar voor mij is dit ook nieuw. De provincie heeft ons hier in Zoetermeer nogal voor de voeten gelopen. Iedereen wilde een nieuw winkelcentrum, maar de provincie zette er een streep door. Daar willen wij vanaf. Als we zo meteen in de Staten zitten, en er speelt iets in een gemeente, dan vragen wij wat de lokale partij ervan vindt. Dat wordt dan ons standpunt in de Staten, want hun wens is wet. Ons motto is: van Haagsche macht naar gemeentelijke kracht.

We zijn net als in Zoetermeer sociaal-rechts, en vooral: fortuynistisch. Wij willen het liefst helemaal van de provincies af. We hebben nu vijf bestuurslagen, Europa, rijk, provincie en 23 gemeenten werken hier ook nog eens samen in de Metropooldelta. Dat is veel te veel. De provincie doet best goeie dingen, met economie, planologie, ecologie. Dat kan niet van de ene op de andere dag worden opgeheven, maar dat is wel ons doel.

Ja, dat verhaal valt heel goed bij de mensen op straat. Hoe minder ambtenaren hoe beter, dat is toch wat je hoort. Dat heb ik zelf als directeur van de immigratie- en naturalisatiedienst ook altijd gevonden. Mensen moeten meer bij de politiek worden betrokken. Ik ben bang dat ze afhaken, ze zijn de politiek een beetje zat. Maar ze moeten sowieso gaan stemmen, er wordt over hen beslist. Ik zeg altijd: als je 't zat bent, kun je ook gewoon op ons stemmen."

Dit is de eerste aflevering van een rubriek in aanloop naar de verkiezingen op 18 maart.

undefined

Kiezers moeten ook weten voor welke senator ze stemmen

Formeel zijn het op 18 maart verkiezingen voor de Provinciale Staten. Net zo formeel zijn het indirect óók verkiezingen voor de Eerste Kamer. De gekozen Statenleden kiezen immers de senatoren. Als dat zo is, zegt de Maastrichtse hoogleraar staatsrecht Aalt Willem Heringa, is het dan niet vreemd dat de kiezers helemaal niet weten welke mensen er op de lijst staan voor de Eerste Kamer? Dat een stem op het CDA in de provincie een stem is op Elco Brinkman in de senaat, dat de provincale stemmen voor de PvdA landelijk naar Marleen Barth gaan en die van de VVD naar Loek Hermans? Heringa heeft een simpele oplossing: hang in het stemhokje de kieslijsten voor de Eerste Kamer. "Als het dan toch landelijke verkiezingen zijn, wees er helder over", motiveert hij zijn voorstel, dat hij eerder deed in De Hofvijver, orgaan van het Montesquieu-instituut. Om zijn stelling kracht bij te zetten, verwijst hij graag naar Amerika. Officieel stemmen Amerikanen op een kiesman, en die stemt op de president. Maar, zegt Heringa, wie kent de kiesman? Nou dan!

undefined

Kat zwerft door de verkiezingsprogramma's

De zwerfkat, dat is nou echt een provinciale aangelegenheid. Provincies geven vergunningen om de dieren af te schieten. Maar is het acceptabel dat ze worden gedood om het aantal onder controle te houden? Dit is een van de dertien stellingen uit de dierenkieswijzer van 17 organisaties voor dierenbescherming. Deze dierencoalitie geeft op basis van de resultaten aan dieren- en natuurliefhebbers advies over hun stemgedrag. Er is één stemwijzer voor alle provincies. Er per provincie eentje maken is de dierencoalitie te gortig. Bovendien, zegt voorzitter Dirk-Jan Verdonk, dan moet er nog een 13de bij komen: die voor de Eerste Kamer. Soms hebben partijen voor het antwoord op de stellingen wel doorverwezen naar de provincie. Het landelijke CDA vindt dat katten doodgeschoten moeten kunnen worden. Verdonk: "Maar in Zeeland is het geen issue en het Brabantse en het Gelderse CDA pleiten voor alternatieve methoden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden