We weten nog lang niet alles van Michael Boogerd

Filemon Wesselink volgde zijn held een jaar, maar zag de wielrennersziel over het hoofd

Wielrenner Michael Boogerd was jarenlang het gezicht van de Rabobank-ploeg. Hij stopte in 2007 en moest begin 2013 met de rug tegen de muur bekennen dat hij tijdens zijn carrière meerdere soorten doping had gebruikt. In 2015 keerde hij terug in het wielrennen als ploegleider van de kleine Roompot-formatie en een paar weken geleden kreeg hij alsnog een schorsing opgelegd vanwege dat dopinggebruik. Boogerd mag twee jaar lang geen enkele functie in het wielrennen uitoefenen.

Televisiemaker en zelfbenoemde 'vast wielervolger' Filemon Wesselink schreef over dat ene jaar van Boogerd als ploegleider een boek. Het is 155 pagina's dik en heet 'De Ronde van Boogerd'.

Wesselink maakt er in die pagina's geen geheim van dat Boogerd vroeger zijn held was. Tegenstrijdig daarmee is zijn claim dat hij het wielrennen liever 'van een afstand' bekijkt, waarschijnlijk in een poging om enige mate van onafhankelijkheid te veronderstellen. Wesselink komt gedurende het boek in de knel te zitten met die dubbele standaard.

Wesselink schotelt de lezer een aantal koersen voor waarin hij mee rijdt naast Boogerd in de ploegleiderswagen (geen grote wedstrijden), verder is er de weerslag van een aantal telefoongesprekken en hij beschrijft flink wat interview-sessies. Soms gesitueerd op het terras van de grote tuin, maar meestal in de keuken van Boogerds Belgische villa, die er volgens Wesselink uitziet als 'een showroom van een interieurwinkel'.

Boogerd komt in Wesselink's boek naar voren als een primair reagerende man, die de scheldkanonnade niet schuwt en die de lachers op zijn hand weet. De ex-renner worstelt daarnaast flink met zijn dopingbekentenis, die hij toch liever niet had gedaan.

De redenen daarvoor zijn niet coherent. Boogerd propageert 'schoon' wielrennen en werkt voor een ploeg die dat ook zegt te doen (no-nonsense wielrennen noemen ze het zelf), maar Boogerd zou zijn zoontje bijvoorbeeld nooit de les lezen. "Wanneer hij er alles voor opzij heeft gezet", zegt Boogerd, "en hij de kans krijgt mee te gaan naar de Tour de France, dan zou het wel heel hypocriet zijn om tegen hem te zeggen: 'Leer van papa's fouten en doe het niet'."

Van Wesselink krijgt Boogerd flink de ruimte om zijn dopinggebruik te bagatelliseren. Iedereen deed het toch? Alle journalisten wisten toch dondersgoed wat er aan de hand was? En waarom was iedereen opeens toch zo geïnteresseerd in doping? Dat verbaast hem nog altijd in hoge mate. Ondertussen maakt het boek nergens de claim op de achterpagina waar dat het 'spectaculaire onthullingen bevat'.

Onderwijl zit Boogerd nog altijd in die pijnlijke spagaat. Hij heeft bekend, maar vindt zichzelf nog steeds slachtoffer.

Boogerd zegt tegen het einde van het boek alles te hebben gezegd, maar een anonieme renner die Wesselink belt als de deadline bij de uitgever is genaderd, trekt dat in twijfel. "Je zou het echte verhaal eens moeten weten", zegt hij. Wesselink weet zich vervolgens geen raad.

Dat Boogerd niet alles aan Wesselink verteld heeft, blijkt als de UCI de schorsing uitspreekt. Boogerd zag die bui al het hele seizoen hangen, maar Wesselink 'had er geen rekening mee gehouden'.

De conclusie kan niet anders luiden dan dat Wesselink zijn vingers heeft gebrand. Als hij daadwerkelijk 'afstand had gehad tot het onderwerp' was hij zeer waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat er meer onderzoek nodig was geweest, dat hij te dicht op Boogerd zat en dat Boogerd voor hem info heeft achtergehouden. Wesselink schrijft het ook schuldbewust op. Dat hij na een jaar Boogerd te hebben gevolgd nog lang niet alles van Boogerd weet.

In 'De Ronde van Boogerd' blijkt dat dicht op de huid zitten niet automatisch betekent dat je ook dichter bij de ziel komt. Het zorgt dat je na 155 pagina's met een tamelijk onbevredigend gevoel achterblijft.

De Ronde van Boogerd - Filemon Wesselink. Uitgever Lebowski, euro 17,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden