'We werken hier aan gave digitale projecten'

STIJN TIELEMANS

Tussen de kleurrijke bars in de Reguliersdwarsstraat zit het kantoor van de telefoonprovider voor jongeren *bliep. Hier zijn tachtig tieners, vooral jongens van zo'n vijftien jaar, sinds gisteren aan het eind van de middag bezig met een hackmarathon. Heel de nacht gingen zij stug door.

De World Hackathon Day draait om het bedenken van innovatieve oplossingen met de computer. Het evenement is georganiseerd en bedacht door de Nederlandse pubers Jesse van Doren (17) en Araik Gingnagel (13). Ook in Tel Aviv, Barcelona, Mumbai, Istanbul en Casablanca hackten 420 jongeren, tegelijk met Amsterdam, de klok rond.

Verlekkerd kijken Jesse en Araik naar de Google Campus in Tel Aviv en Silicon Valley, de broedplaats voor innovatieve techbedrijven in Californië. Daar worden geregeld hackathons georganiseerd en kunnen jonge techbedrijven met veelbelovende ideeën tot bloei komen. "Designers, softwareontwikkelaars en investeerders komen daar samen om de ander écht verder te helpen", zegt Jesse. Iedereen kent elkaars idee en vertrouwt erop dat niemand anders met dat plan aan de haal gaat, vult Araik aan.

Oorspronkelijk wilden de tieners vooral met vrienden vierentwintig uur lang lol maken. "En aan allerlei gave digitale projecten werken." Via een app-ontwikkelaar uit Israel, een gezamenlijke vriend die ze via Twitter leerden kennen, sloten zich steeds meer enthousiaste jongeren aan, die op hun beurt ook weer vrienden uitnodigden. Zo groeide het plan uit tot een groot project, dat ook voor multinationals interessant was om opdrachten in uit te zetten voor hun bedrijf. "De eerste onderneming overtuigen was lastig, zegt Jesse. "Maar toen er één had toegezegd, gingen ze tegen elkaar opbieden. Meer dan veertig multinationals waren geïnteresseerd."

Jesse en Araik pikten er drie bedrijven uit. ING, dat een concurrerende, Nederlandse bank aftroefde, vraagt de 500 tieners na te gaan hoe veilig zijn mobiele app is. D-Reizen wil weten waar de ultieme reisapp aan moet voldoen. Amnesty International zoekt een manier om betrouwbaarheid van webbeelden te kunnen garanderen. In groepjes van vijf bogen de jongeren in Amsterdam, maar ook in de andere steden, zich vanaf vrijdagmiddag over deze vraagstukken.

Tegen middernacht moest één groepslid hun voorlopige plan aan de rest van de jongeren pitchen. Tot vanmiddag vier uur hebben de tieners de tijd om te schaven aan hun digitale oplossing, een paar uur later horen zij welke drie concepten volgens de jury hebben gewonnen. "In potentie hebben we de bank van de toekomst bedacht", zegt Araik, die nog op school zit. "Er is zeker kans dat we over vijf jaar allemaal de reisapp gebruiken die wij met elkaar hebben bedacht."

Onder meer accountantskantoor KPMG, Unilever, Microsoft en Google - dat zijn Google Glass beschikbaar stelt - stonden te trappelen om mee te doen. Zij sponsoren de hackathon. Enkele multinationals komen persoonlijk langs. Natuurlijk is dat goed voor hun cv, erkennen de jongens. De drie maanden voorbereiding zijn leerzamer dan twee jaar middelbare school, meent Araik. Aan zijn klasgenootjes moest hij goed uitleggen waar hij mee bezig was. "Maar daarna waren ze razend enthousiast."

Jesse studeert small business. Ook voor hem was het leerzaam. "Je leert pitchen, omgaan met sponsoren en een netwerk opbouwen." Geregeld wordt hij benaderd om te spreken op evenementen. Volgende week vliegt hij naar Israel om daar een toespraak te houden op een grote techbijeenkomst. Van andere hackathons weet hij hoe slopend zulke sessies kunnen zijn. "Gelukkig zorgt Red Bull voor energiedrankjes, daar komen we de nacht en ochtend wel mee door."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden