'We vragen de bewoners waar ze goed in zijn'

Woon- en zorgcentragroep Ena heeft een bestuursvacature. Bestuurder Sjoerd Ghijsen gaat met vervroegd pensioen en vertelt wat zijn opvolger te wachten staat.

Waarom kan West-Veluwe/Vallei niet zonder Zorggroep Ena?

„In onze drie woon- zorgcentra proberen we 70-plussers betrokken te houden bij de samenleving. Waar bent u goed in, vragen we. Een oud-docent Engels kan bijvoorbeeld de kinderen van het personeel bijles geven. Talent om te doceren raak je niet zomaar kwijt. De centra hebben een bibliotheek en internetcafé, daar was ook behoefte aan. Bovendien is onze zorggroep in de Biblebelt de enige met een algemeen karakter.”

Wat maakt het de moeite waard om bij deze zorggroep te werken?

„De bewoners geven samen met de medewerkers richting aan ons beleid. De voorzitter van de cliëntenraad is lid van de raad van toezicht, het hoogste niveau in de stichting. Ik vind dat onze cliënten zich thuis moeten voelen. Het centrum is hun woning, wij komen daar werken en zijn er te gast. Dit geeft medewerkers die dicht bij de bewoners staan veel zelfstandigheid en vrijheid.”

Ena zoekt een opvolger voor u. Welke sollicitatiebrieven gaan direct opzij?

„Brieven waaruit te weinig ervaring blijkt. Twee jaar lid zijn van een directieteam is echt te weinig voor deze job. Fulltime betekende de afgelopen tien jaar voor mij geen 36-urige werkweek, maar 24 uur per dag beschikbaar zijn. Ik ben op vakantie en ook nu gaat het werk door; wij hebben dit interview. De kunst is om de organisatie zo te managen dat je genoeg rust en vrije tijd vindt. Zorg dat je de zaken goed voor elkaar hebt.”

Hoeveel collega’s krijgt uw opvolger en hoe gaan zij met elkaar om?

„Een managementteam van zes mensen ondersteunt de nieuwe bestuurder. De sfeer lijkt op die van een plattelandsgemeente, gemoedelijk. Men kent elkaar en is snel bereid om te helpen. Dat we naast 280 medewerkers nog 200 trouwe vrijwilligers hebben, zegt wel iets.”

Op hoeveel sollicitanten rekent u?

„Toen ik solliciteerde, had ik 90 concurrenten. Nu zullen het er zo’n 60 zijn. Het is een toegankelijke functie; mensen met diverse achtergronden kunnen reageren.”

Welke karaktereigenschap kan hij of zij beter niet hebben?

„Ongeduld. Dit is geen gehaast gezelschap. 70-plussers reageren trager en medewerkers moet je tactvol bejegenen. Het overlijden van de kat van de buurvrouw kan een drama zijn, waar je niet licht overheen kunt stappen. In de zorgsector heerst sowieso een sociale sfeer, noem het soft.”

Werkt de ideale kandidaat over tien jaar nog bij de zorggroep?

„Ja, deze functie geeft je een ongelimiteerde vrijheid om je eigen stempel te drukken. Met de juiste kwaliteiten, kun je er zelfs beroemd mee worden. En je hebt nooit gebrek aan klanten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden