'We voetballen hier nu in de gangen'

GRONINGEN - De gangen van het gloednieuwe FNV-pand aan de rand van het Gronings Stadspark zijn zo breed dat je er kunt voetballen. Dat doen de bestuurders van FNV Bondgenoten dan ook af en toe. Op een van de drie etages die ze delen met juristen van FNV-Ledenservice ligt een bal.

Sinds juni zitten bijna alle FNV-bonden bij elkaar in dit riante gebouw. Van hieruit zijn ze actief in het hele noorden. Maar voor twee onderdelen -FNV-bondgenoten en Ledenservice- is het de vraag hoe lang nog. Ook al hebben ze een huurcontract met pandeigenaar FNV Huisvesting voor elf jaar.

'Wij eisen duidelijkheid' staat op een spandoek boven de hoofdingang. En: 'FNV hoort in Noord'. Hartenkreten van de dertig bestuurders en dertig andere werknemers van Bondgenoten, die begin september hoorden dat hun Groningse kantoor dicht moet wegens de forse financiële problemen bij de grootste FNV-bond.

Het hoofdbestuur wil van zeven naar vier regiokantoren, aangevuld met 16 tot 20 'inlooppunten'. Verder wil Bondgenoten snoeien bij FNV Ledenservice, die voor 75 procent door haar wordt bekostigd. De noordelijke bestuurders en juristen die hun baan behouden, zouden voortaan vanuit Deventer moeten opereren.

Een absurde gedachte, vindt bestuurder Anja Dijkman. Ze komt namens FNV-Bondgenoten veel bij onder meer aardappelzetmeelfabrikant Avebe en garnalenbedrijf Heiploeg. Het is werk waarvoor ze veel in de auto zit en wat ze deels thuis achter de computer doet. Zonder kantoor in de regio zou het echter 'een eenzaam baantje' worden, denkt ze. ,,Het contact met collega's en de uitwisseling van informatie met onze juristen zal veel moeizamer verlopen.''

Minstens zo belangrijk vindt Dijkman dat de bond goed bereikbaar blijft voor leden die behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek. Bovendien: onze concurrenten zitten ook in het noorden: het CNV in Drachten en De Unie in Assen.''

Ook vindt ze het 'onverantwoord' dat juist een bond die zich sterk maakt voor behoud van banen in het economisch kwetsbare noorden, zelf werkgelegenheid wil verplaatsen.

Of het echt zover komt, is nog niet duidelijk. Maandag bespraken de bedrijfsafdelingen en ondernemingsraden van de diverse regiokantoren een alternatief plan, dat uitgaat van twaalf tot twintig kleine kantoren voor Bondgenoten en Ledenservice. Volgende week wordt het aan de leden in het land voorgelegd en daarna aan extern reorganisator J. Herberigs.

In Groningen hebben de FNV'ers intussen vast berekend dat er eigenlijk geen financiële noodzaak is om het regiokantoor te sluiten. Dijkman: ,,Reorganisator Herberigs gaat uit van 25 bestuurders. Als je dat verhaal volgt, kunnen we hier blijven mits we met z'n allen op één etage gaan zitten. Dat is geen probleem, we hebben genoeg aan een flexplek. Ze hadden ons niet allemaal een eigen kamer hoeven geven.''

De andere twee etages moeten dan door een nieuwe huurder worden overgenomen. Dijkman erkent dat dit een lastig punt is gezien het ruime aanbod van kantoorruimte in de stad. ,,Maar naar Deventer verhuizen zou van de gekke zijn: daar moet dan ook weer nieuwbouw komen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden