We verwelkomen de verlate druppels

De Griekse Nederlander Fragiskos Katsikis bood hulp in het door branden getroffen Kalamata, waar hij opgroeide. Vandaag zijn laatste bijdrage.

De regen is gekomen. Het is ook de eerste ochtend dat we geen blushelikopters horen. Gisteren waren ze nog op de berg Taigetos. We verwelkomen de druppels – normaal regent het in augustus al. Ik vertrek met een zekere rust. Alleen al mijn aanwezigheid heeft mijn ouders getroost. Het gevaar is geweken.

Het zit me dwars dat ik geen uitsluitsel heb over het jachtverbod. Dat geldt voor de verbrande gebieden en een zone eromheen. Maar niemand weet hoe groot die zone is. Ik vrees voor de dieren die de vuurzee hebben overleefd en hun toevlucht zoeken bij de mensen. Deze week kwam eindelijk een oproep van de autoriteiten om te helpen. Met een jongen laadde ik een legervrachtwagen met matrassen uit, bestemd voor de getroffen dorpen. Vijf mensen in het pakhuis ruzieden hoe ze opgestapeld moesten worden. Het blijkt dat je lid van een partij moet zijn om vrijwilliger te worden. Toch zijn er meer gekken zoals ik. Op de berg helpen ze de brandweer, het vuur is net geblust. Het zijn ’illegale’ vrijwilligers, nergens geregistreerd. Officieel mag de brandweer hun hulp niet aannemen. De slangen worden snel ontkoppeld en opgerold. Stavros heeft haast, ze moeten water laden voor een brand verderop. Rennend vertelt deze brandweerman dat hij geen vaste baan heeft, maar steeds voor acht maanden in dienst is: „Ik kan het niet loslaten, ik ben met deze berg verbonden”. Het is ook de plek waar ik een jonge vrouw ontmoet, een tankje met water op haar rug. Anderen vertellen dat ze haar bijen heeft achtergelaten op een andere berg om hier te blussen.Ze heeft geen tijd voor me, want iets hoger heeft ze vlammen ontdekt. Met moeite hou ik haar bij. Als ik vertel dat ik bij de bijenhoudersfamilie Gritzalis ben geweest, houdt ze in. Hoe is het met hen, wil ze weten. Uit haar prachtige ogen spreekt een diep verdriet, dat al snel plaatsmaakt voor strijdbaarheid. Ze moet door. Ik laat haar gaan om onze Taigetos te beschermen en zijn wonden te helen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden