'We vechten elkaar niet de tent uit'

Joost Eerdmans (38), voormalig Tweede Kamerlid voor de LPF, wordt vanavond geïnstalleerd als wethouder in Capelle aan den IJssel, op voordracht van Leefbaar Capelle.

1

Waarom maakt u deze stap? Miste u de politiek?

„Ik trad enige tijd geleden op als gastpresentator in een radioprogramma van de Evangelische Omroep. Die uitzending ging over het plan voor een nieuwe omroep van Ronald Sörensen, die ik ken van Leefbaar Rotterdam waarvan ik nog steeds lid ben. Eén van de luisteraars was Ans Hartnagel, de fractievoorzitter van Leefbaar Capelle. Die fractie zocht een wethouder voor drie dagen in de week. Hartnagel dacht: waarom vragen we Joost Eerdmans niet? Ze stuurde me vervolgens een e-mail.

Dat ik de politiek miste, speelt zeker mee. Maar wat ook een rol speelde was dat ik al een tijdje een eigen adviesbureau wilde opzetten. Een wethouderschap voor drie dagen is goed te combineren met het bedrijf dat ik wil opstarten. Ik word verantwoordelijk voor de portefeuille verkeer en vervoer, toezicht en handhaving en dierenbescherming.”

2

U krijgt in het college te maken met twee PvdA-wethouders. Zal het niet vreemd zijn om te gaan besturen met een partij waar u als Kamerlid voor de LPF zo tegen aan schopte?

„Ik heb donderdag kennis gemaakt met de PvdA-fractie. Dat vond ik best spannend. Ik ben denk ik wel wat rechtser dan het gemiddelde lid van Leefbaar Capelle. En het was anders geweest als ik met Ella Vogelaar samen in de Trêveszaal had gezeten. Maar in het lokaal bestuur wordt de soep heel wat minder heet gegeten. Ik denk niet dat we elkaar de tent uit gaan vechten.”

3

Wat wist u van Capelle aan den IJssel?

„Dat het een afslag was bij Rotterdam. Dat is een vriendelijke manier om duidelijk te maken dat ik er niet veel van wist toen men mij vroeg. Zo wist ik bijvoorbeeld niet eens dat de Leefbaren in het college zaten. Maar volgens fractievoorzitter Hartnagel zijn veel van de 65.000 inwoners van Capelle er niet geboren en wisten ze ook niet veel van de gemeente op het moment dat ze zich daar vestigden.”

4

U weet wel dat de gemeente enkele belangrijke inwoners binnen haar grenzen heeft?

„Ja, dat weet ik. Minister-president Balkenende, minister Klink. En Anita Meyer, of bedoelde u die niet?”

5

Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Bent u van plan te blijven?

„Deze afspraak is in principe voor één jaar. Daarom ga ik ook nog niet meteen verhuizen. Mocht het van beide kanten heel goed bevallen, dan moeten we dat beslist verder bespreken. Ik heb niets uitgesloten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden