'We starten elke dag met samen ontbijten'

Wat gebeurt er rond de tafel, de ontmoetingsplek bij uitstek?

Firas Alroz (39), vluchteling uit Damascus, bestiert het Syrische restaurant Shaami Huis in Rotterdam. In de keuken zeven medewerkers, eveneens Syrische vluchtelingen.

"In maart 2014 kwam ik in Nederland. Mijn vrouw Allaa en zoontje Mohammed waren hier toen al vier maanden. We zijn gevlucht voor de burgeroorlog, waardoor ik opnieuw het leger moest. Eerst zijn we opgevangen in asielzoekerscentrum Sweikhuizen in Limburg. Na twee maanden kregen we een huurhuis in Boxmeer.

Nu zoek ik een woning in Rotterdam, want daar heb ik sinds november een restaurant aan de Schiedamseweg. Het is een beetje ver om elke dag 300 kilometer heen en weer te rijden. Ik werk van tien uur 's ochtends tot tien uur 's avonds, soms nog langer. Vaak kom ik pas ver na middernacht thuis.

Mijn medewerkers en ik beginnen de dag met een gezamenlijk ontbijt. We eten dan calzones (gevuld brooddeeg) of baba ganoush, dat is gegrilde aubergine met knoflook, granaatappel en citroen. Aan tafel praten we over ons vaderland, maar ook over hoe het restaurant nog beter zou kunnen draaien. We maken nu een kleine winst. 's Avonds tussen zes en acht is het 't drukst, en ook online begint het aardig te lopen. In Syrië was ik civiel ingenieur. Als ik dat in Nederland ook wil worden, moet ik weer vier jaar naar de universiteit. Nou, dan ben ik liever restauranthouder. Ik wil geen uitkering, maar mijn eigen brood verdienen."

WILLEM PEKELDER

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden