We schamen ons voor de dingen die we belangrijk vinden Roos Vlogman

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Waar heeft u dit motto vandaan?

"Ik hoorde het P.F. Thomése zeggen in een interview in Tivoli op een literaire avond eind vorig jaar."

En toen dacht u: daar zit iets in?

"Ik vond dat heel verhelderend, en het sprak mij aan omdat ik schaamteonderzoek doe. Bij anderen en mezelf."

Schaamteonderzoek?

"Ja, ik kwam er achter dat ik mij vaak schaam en toen ik er verder over nadacht ontdekte ik dat de personages in de verhalen die ik schrijf zich ook vaak schamen. Bovendien vroeg ik mij af: Hoe zit het met schaamte bij andere schrijvers? Dat ben ik nu aan het onderzoeken. Ik volg een project over taalontwikkeling bij het Letterenfonds en krijg daar een beurs om redacteuren en coaches in te huren."

Waarvoor schaamt u zich?

"Om de belachelijkste dingen. Als ik in mijn eentje buikspieroefeningen doe, dan schaam ik mij voor mensen die er helemaal niet zijn. En soms kan ik drie jaar later nog schaamte voelen over een opmerking van mij of stomme grap, maar waarvan natuurlijk al lang niemand meer iets weet. Bij het krijgen van een compliment heb ik het soms ook. Daar kan ik niet goed mee omgaan. Ik denk dat je je schaamt voor de dingen waarmee je je onderscheidt. Ik geloof dat ik heel graag normaal gevonden wil worden en als dat dan anders blijkt, dan voldoe ik niet aan dat plaatje. Zoiets zal het wel zijn. Schaamte is een raar verschijnsel en moeilijk te duiden. Ik vraag me zelfs af of het een emotie is."

Voelt u ook schaamte als u schrijft?

"Je kunt niet schrijven als je je er voor schaamt. Schrijven is een plek innemen en een manier om schaamte juist te overwinnen. Dat is best moeilijk want schrijven is ontzettend belangrijk voor me. En moeten toegeven dat je iets belangrijk vindt maakt je ook kwetsbaar."

Zou iedereen zich wel eens schamen?

"Ik weet niet hoe dat zit bij mensen met veel zelfvertrouwen. Misschien uiten die zich niet en is dat het verschil."

Roos Vlogman (1992 ) schrijft proza en poëzie en maakt daarnaast theater. Ze haalde tot twee keer toe de finale van de schrijfwedstrijd 'Write Now!'. Vlogman volgde de opleiding Creative Writing. Zij studeerde af met de novelle 'De cursus'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden