'We provoceren om aandacht te krijgen'

Demonstranten tegen de omstreden anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' gaan op het Museumplein in Amsterdam in gebed. Beeld ANP
Demonstranten tegen de omstreden anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' gaan op het Museumplein in Amsterdam in gebed.Beeld ANP

"Sluit ons op! Begraaf ons levend! Maar kom niet aan onze profeet", galmt het over het Museumplein. Vanaf een houten stellage spreekt een 28-jarige moslim zo'n vijftig demonstranten toe. Wie hij is, wil hij niet zeggen. "Noem me maar Abou Moussa, mijn roepnaam", zegt hij.

Zijn speech is gericht tegen het Westen. Tegen de Amerikaanse president Obama die het vertonen van de omstreden anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' niet wil verbieden. "Jullie hebben onze landen bezet, onze vrouwen verkracht, onze grondstoffen afgenomen. Maar kom niet aan onze profeet", klinkt het.

Mohammed B. en Osama
Iemand plakt een foto van Mohammed B. op een geel vel papier. We are all Bouyeri, schrijft hij ernaast. Uitleggen wat het idee hierachter is, wil hij niet.

Osama, Osama, galmt het nu. Eén demonstrant loopt de menigte uit. "Daar ga ik niet voor juichen." De Amsterdamse Abdullah (20) wel. "Osama bin Laden is geen moordenaar. De Amerikanen hebben de Twin Towers zelf opgeblazen." De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks, integratie) kijkt het geërgerd aan. "Door tegenstellingen te creëren, mobiliseren ze kwaadheid. Dat is niet wenselijk."

Haten
Zo heet moet de soep niet gegeten worden, zegt Moussa na zijn speech. "Je moet provoceren om aandacht te krijgen." En de foto van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh? "Door jullie te confronteren met iemand die jullie haten, laten wij zien wat zoiets met ons doet. Wij haten het nóg meer als onze profeet beledigd wordt. Dat Wilders een link van de film op zijn site plaatst is walgelijk. Hij wil alleen maar rellen."

Het ritueel zet zich voort. Iemand roept 'Takb¿r', de rest volgt met 'Alahoe Akbar', Allah is groot. "Jullie zijn te ver gegaan", schreeuwt een demonstrant door zijn tranen heen. "Daarmee bedoelen we niet dat wij u iets kwalijk nemen", zegt Moussa. "Het gaat ons om het systeem, dat van de vrijheid van meningsuiting. Waarom is het verboden om kritiek te hebben op de Holocaust, maar mag onze profeet wel beledigd worden? Dat is oneerlijk."

Van Es, nu onderdeel van de discussie: "Dat is van een andere orde. Er zijn zes miljoen mensen vermoord."

Miljoen moslims
Moussa: "Door Wikileaks weten we dat er door de invasie in Irak zeker een miljoen moslims omkwamen. Moesten zij voor niets sterven?" "Glad ijs", noemt Van Es de vergelijking. "Politiek gepiepiep", vindt Moussa.

"We práten tenminste met elkaar", zegt Van Es. "Kijk om je heen. Er is geen 'wij' en geen 'zij'. Jullie kunnen vreedzaam protesteren. Dat is het mooie van een vrije samenleving. Koester dat nou."

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden