Column

We projecteren ­onze prestatiedrang op onze kinderen

Marijn de Vries Beeld Maartje Geels
Marijn de VriesBeeld Maartje Geels

‘Ik mocht niet stoppen met turnen. Mijn moeder zette me voor de turnhal af. Dan huilde ik: mam, neem me alsjeblieft weer mee. Maar ze liet me gewoon staan. Dan voel je je echt in de steek gelaten. Alleen op de wereld, letterlijk. Dan ben je elf jaar en sta je daar.’

Tijdens het zappen kwam ik afgelopen week ineens Verona van der Leur tegen, in het programma ‘Dit is niet mijn wereld, vriend’ van PowNed. Het levensverhaal van de topturnster die pornoster werd, stemt verdrietig, en deze notendop schrijnde misschien nog wel het meest.

Ik dacht er dit weekend onwillekeurig aan terug toen een goede vriendin me een berichtje stuurde: ‘Kijk, dit is haar nieuwe trainingsschema’. Ze had het over haar dochter van zeven. Haar dochter turnt. Ze is er goed in. Af en toe krijg ik foto’s en dan zie ik het elastieken meisje met de teentjes en handjes op de mat een kaarsrechte plank uitvoeren.

Geen hoogopgesneden turnpakjes

Ze vindt het ook heel leuk. Toen ze voor het eerst aan selectietrainingen mee mocht doen, was ze dolenthousiast. En nu ligt er een trainingsschema van drie uur op woensdag, drie uur op donderdag en drie en een half uur op zondag. Ze wil zelf heel graag. Mijn goede vriendin en haar man twijfelen. Is dit wel goed voor een kind van zeven?

Onlangs las ik de nieuwe visie van de turnbond KNGU. Er wordt gewerkt aan een cultuuromslag: veel kinderen haken af zo gauw ze naar de middelbare school gaan. Daarom moet er meer vanuit het kind gedacht worden, plezier moet centraal staan. Minder strakke wedstrijdelementen, meer spel. Niet turnen voor punten, bijvoorbeeld, maar voor beertjes of kleurtjes. Geen hoogopgesneden turnpakjes als meisjes dat niet willen, maar broekjes. Geen door je heen kijkende juryleden bij kinderen van acht, maar meer toegankelijkheid.

Deze ontwikkeling zie je sportbreed. Veel bonden experimenteren al een tijd met minder competitieve vormen voor de jeugd tot twaalf jaar. Er worden geen rangen en standen meer ­bijgehouden, of wedstrijdvormen worden zo aangepast dat iedereen mee kan doen, welk niveau je ook hebt. En selectie van talent ­begint op latere leeftijd.

Heel graag presteren

Nu is dat in het turnen lastig. Van turngoeroe Hans van Zetten leerde ik dat het voor met name meisjes belangrijk is de complexe bewegingen al voor de puberteit te leren. Als het lichaam verandert, verandert het zwaartepunt. Dan moet een turnster zichzelf sowieso opnieuw uitvinden. Als je dan nog midden in het leren van complexe bewegingen zit, wordt dat een lastig verhaal.

Daarom is veel trainen op jonge leeftijd belangrijk. Maar ook dat kan met plezier voorop. Het is maar net hoe je ermee omgaat. Hoe wij, als volwassenen, ermee omgaan. Want het probleem zit vooral in ons. Wij projecteren ­onze prestatiedrang op onze kinderen. Houden, ondanks het uitdrukkelijke verzoek van bond­en, toch rangen en standen bij. Onze kinderen zouden wél willen weten weten wie er gewonnen heeft zeggen we – terwijl uit onderzoek keer op keer blijkt dat de meeste kinderen dat weinig kan schelen.

Zoveel theorie. Maar dan de praktijk, met een meisje van ­zeven en een trainingsschema van tien uur. Hoe ga je daarmee om? Laat de vereniging uitleggen waarom al die trainingsuren noodzakelijk zijn, antwoordde ik mijn vriendin. Deel je zorgen. En je bezwaren. In hun reactie zit ­alles besloten. Krijg je een goed onderbouwd verhaal te horen? Nemen ze je serieus?

En kijk het een tijdje aan. Want voor hetzelfde geld is je kleine meisje een van de weinigen die wél heel graag presteren wil. Als je haar centraal stelt, merk je dat – denk ik – vanzelf.

Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend. Lees meer van haar columns op trouw.nl/marijndevries.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden