We moeten Van der G. een eerlijke kans geven

Wie gisteren de voorpagina van Trouw in één oogopslag bekeek, zag de spanning tussen de diverse berichten. Aan de ene kant de emoties over de vrijlating van Volkert van der G., aan de andere kant een foto van Jan Terlouw met daaronder de tekst 'Vrijheid kan niet zonder solidariteit'. De tekst verwees naar een interview met Jan Terlouw in de Verdieping over het herdenken van de Tweede Wereldoorlog, maar had door zijn toevallige plek, en zonder enige context, ook een universele boodschap. Vrij vertaald: als Volkert van der G. eenmaal is vrijgelaten dan moeten we hem met rust laten.

Dat hebben we als krant gisteren niet gedaan. Op de voorpagina, op pagina 4 en in de Verdieping schreven we over de moordenaar van Pim Fortuyn. Andere media pakten gisteren eveneens fors uit over zijn vrijlating. Eén krant kopte zelfs: 'Hij is onder ons'. Met daarbij allerlei foto-montages hoe Volkert van der G. er mogelijk nu uit zou zien.

Op onze eigen voorpagina citeerden wij media-ethicus Huub Evers. "Ethisch gezien vind ik dat media terughoudend moeten zijn als het om Van der G. en zijn vrijheid gaat." Evers legde de vinger op de zere plek. Zijn wij als media nog wel in staat terughoudend te rapporteren over deze man die met zijn moord op Fortuyn de samenleving nog steeds beroert? Door de vraag zo te stellen, is het antwoord nee. Tegenwoordig zijn er zoveel media (kranten, radio, tv en sociale media) dat je er bijna wel van uit kan gaan dat hij gevonden zal worden.

Trouw zal terughoudend schrijven over Volkert van der G. Hij heeft volgens de regels na twee derde van zijn straf te hebben uitgezeten recht op terugkeer in de samenleving, hoe moeilijk dat voor de nabestaanden en veel mensen ook te aanvaarden is. "Het zit in de humanistisch joods-christelijke traditie van Nederland om mensen terug te brengen in de samenleving", zei emeritus gevangenispredikant Jan Eerbeek gisteren in de Verdieping. Hij ging nog een stapje verder. De samenleving moet zelf een inspanning verrichten om ex-gedetineerden 'terug te laten komen', vond Eerbeek.

Waarom schreven we gisteren uitgebreid over Van der G.? Omdat dit het moment was van zijn vrijlating en wij onze lezers vanuit onze traditie en opvattingen hierover wilden berichten. Een krant is in zekere zin ook een ventiel van de samenleving. Meningen, feiten en emoties horen - gedoseerd en voorzien van een context - hun weg te vinden in de krant. Maar zoals gezegd: nu hij eenmaal is vrijgelaten, moet hij ook de kans krijgen in relatieve rust weer een leven op te bouwen. Hopelijk vergaat het Van der G. niet zoals pedoseksueel Benno L. die in Leiden werd opgespoord en belaagd. Mensen die hun straf hebben uitgezeten, moeten in de samenleving kunnen terugkeren. Maar mocht er een nieuwsaanleiding zijn rond Volkert van der G. dan zullen we daarover wel berichten.

Jan Terlouw toonde zich somberder over de mate van solidariteit in de samenleving dan gevangenispredikant Jan Eerbeek. Terlouw werd geïnterviewd over de dodenherdenking morgen en zijn lezing in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Hij constateerde dat het met de vrijheid en gelijkheid in Nederland wel goed zit, met broederschap gaat het volgens hem een stuk minder. "Vrijheid zonder onderlinge solidariteit, zoals je steeds vaker ziet, is valse vrijheid", stelde Terlouw. Dat geldt ook een beetje voor Volkert van der G.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden