Commentaar

We moeten ophouden prostitutie normaal te vinden, het is te vaak mensenhandel

© ANP Beeld
© ANP

We moeten ophouden dit normaal te vinden, zei de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher vrijdag in deze krant. Prostituee is geen normaal beroep, zeker niet als je bedenkt dat zelfs achter de gelegaliseerde ramen volgens de meeste schattingen meer dan de helft van de vrouwen dat beroep niet vrijwillig uitoefent maar gedwongen.

Asscher verdient bewondering voor de manier waarop hij de ogen probeert te openen voor deze mensonterende praktijken. De opheffing van het bordeelverbod, elf jaar geleden, heeft de prostitutie weliswaar deels bovengronds gebracht, maar geen eind gemaakt aan de mensenhandel.

Dat is niet alleen de conclusie van Asscher, maar ook die van Trouw-redacteuren Martijn Roessingh en Perdiep Ramesar, die deze week een boek publiceren over mensenhandel. In alle hoeken van de prostitutie, ook in de gelegaliseerde bordelen, worden vrouwen uitgebuit, en kunnen of durven prostituees geen gebruik te maken van hun rechten. Wie naar de hoeren gaat, komt in veel gevallen aan zijn gerief dankzij dwangarbeid.

Dat niet normaal vinden, is een eerste belangrijke stap. Omschrijvingen als 'het oudste beroep ter wereld' of 'preventie van seksueel geweld' zijn misplaatst, gezien de omvang van mensenhandel en onderdrukking. Nederland moet erkennen dat de opheffing van het bordeelverbod die misstanden niet heeft opgelost.

Moet Nederland prostitutie dan verbieden?
Misschien. Het zou prematuur zijn, want er is een wet in de maak met strengere regels. Zo komt er een minimumleeftijd van 21 voor prostituees, moeten gemeenten alle soorten seksbedrijven vergunningplichtig maken en moeten prostituees een registratiegesprek voeren.

De nieuwe eisen hadden eigenlijk gesteld moeten worden toen het bordeelverbod werd opgeheven. Ze komen er nu alsnog, en hun effect moeten we afwachten. Mocht ook de nieuwe wetgeving niet leiden tot een daling van het aantal mensenhandelslachtoffers, dan moet Nederland serieus overwegen Zweden te volgen. Daar is niet de prostituee strafbaar maar degene die gebruik maakt van haar (of zijn) diensten.

Het is een vergaande maatregel, met veel nadelen. Zo bestaat het risico dat prostitutie weer in het duister belandt en dat ieder zicht op misdaden en wantoestanden in de sector wordt ontnomen. Te hopen valt dan ook dat het niet nodig is. Maar mensenhandel onder legale vlag tolereren en normaal blijven vinden, is al helemaal geen optie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden