'We moeten openstaan voor iedereen'

interview | Bisschoppen vandaag naar paus

ROME - Vlak voor hun vertrek naar Rome hoorden de Nederlandse bisschoppen dat de paus hen vandaag al wil spreken. Dat komt doordat Franciscus donderdag overlegt met de G8, de acht kardinalen die adviseren over de aanpak van de curie. Hulpbisschop Jan Hendriks van Haarlem ziet er het voordeel wel van in.

Moet u wennen aan deze verandering in het programma?

"Op zich is het wel mooi dat de ontmoeting met de paus maandag al is in plaats van donderdag. Wat er gezegd zal worden is al lang voorbereid, dus daarin zal geen verschil zijn. Maar de woorden van de paus zullen nu hun invloed kunnen hebben tijdens de overige dagen van ons bezoek. Zo kan dat langer een doorwerking hebben. Onze afspraken met de afdelingen van de curie gaan gewoon door, dus we blijven wel de rest van de week."

Naast het rapport dat de Nederlandse bisschoppen aan de paus aanbieden, is er ook een kritisch rapport van 'Bezield Verband'. Zij vinden dat er in uw rapport te weinig van de boosheid en het verdriet doorklinkt uit de geloofsgemeenschappen. Hoe ziet u dat?

"Ik kan me hun gevoel wel voorstellen. Dat het gevoel bij de cijfers over fusies en kerksluitingen verwoord wordt, vind ik heel goed. Ons officiële rapport is inderdaad zakelijk. We krijgen een vragenlijst van het Vaticaan en daarop geven we antwoord. Kijk, waar we nu in de katholieke kerk in Nederland in zitten, dat is een situatie die we niet willen en die we ook niet zelf gekozen hebben. We zijn nu ook hier om de toekomst voor te bereiden. Van de Nederlandse parochies zit driekwart in de rode cijfers. Je moet voorkomen dat de parochies elkaar doodconcurreren. Daarom is het nodig dat er in ieder geval een gezamenlijk bestuur komt van een groep kerken. Over een echte fusie valt dan nog te praten."

De boodschap van paus Franciscus is: minder op regels letten, meer hartelijkheid. Sluit u zich daarbij aan?

"We moeten als kerk niet uitstralen dat mensen niet welkom zijn omdat ze zondig zijn, maar openstaan voor iedereen."

Wat verwacht u van de ontmoeting met de paus?

"Gezien de voorbereiding van de kant van de curie zullen de gesprekken heel inhoudelijk zijn. Ik ben benieuwd wat we te horen krijgen. Ik verwacht een vruchtbaar gesprek. In september heb ik paus Franciscus drie kwartier gesproken, in zijn kamertje in het huis Sancta Martha, waar hij woont. Ik vroeg toen om een foto. De paus stond aan het eind van het gesprek op om aan de Zwitserse Gardist die buiten stond, te vragen even een foto van ons te maken. Zo'n man is hij."

Bezoek ingeklemd tussen het wereldnieuws
Wegens een drukke agenda heeft paus Franciscus de Nederlandse bisschoppen gevraagd om vandaag al bij hem te komen. De ontmoeting, om half twaalf vanochtend, stond aanvankelijk gepland voor donderdag. Een uur voor de paus hen spreekt heeft hij een onderhoud met de Israëlische premier Netanjahoe. Het 'ad limina' bezoek van de Nederlandse bisschoppen komt zo ingeklemd te zitten tussen het wereldnieuws. Er is geen tijd meer voor individuele gesprekken met de bisschoppen. Ze kunnen hem hoogstens een hand geven. Hulpbisschop Mutsaerts van Den Bosch wil de paus dan uitnodigen om volgend jaar naar Nederland te komen en met hem naar het PSV-stadion te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden