'We moeten nu twee stappen voorwaarts zetten'

Ook de moslims van de Amersfoortse El-Fathmoskee bewaken hun gebedshuis. De islamitische Bilalschool, ook in Amersfoort, vroeg ouders bij de school te komen surveilleren.

AMERSFOORT - Voor de zekerheid hebben ze de ontruimingsoefening weer eens gedaan, de 350 leerlingen van de islamitische Bilalschool in Amersfoort. De pleinwachten dragen telefoons -voor het geval dat. Ouders is gevraagd of ze willen surveilleren bij het schoolpand in het vooroorlogs wijkje. Buurtbewoners is verzocht extra op te letten.

,,Er is wel angst, ja'', zegt schoolleider Fred Koopman. ,,Maar die is er eigenlijk al sinds 11 september 2001. Maar als je dan hoort van de moord op Van Gogh en van de bom bij die Eindhovense school -dan komt het hard dichterbij.''

In de brief die de moordenaar van Van Gogh op zijn slachtoffer achterliet, wordt impliciet verwezen naar de Amersfoortse Bilalschool. VVD-kamerlid Hirsi Ali wordt kwalijk genomen dat ze eind vorig jaar 'de laffe moed' had om in het tv-programma 'Nova' met Bilal-leerlingen in discussie te gaan. ,,In een brief, achtergelaten op de vermoorde Van Gogh, wordt over onze school gesproken'', zegt Koopman. ,,Dat is erg naar.'' Tot nu toe is het rustig gebleven bij de school.

Een in neongeel gehulde man staat voor de Marokkaanse El-Fath moskee in het Amersfoortse Soesterkwartier het ramadan-verkeer te regelen. Meerdere keren per dag houden grote groepen moslims hun gebeden in de onopvallende moskee -drie witgeschilderde geschakelde rijtjeshuizen.

Buurtbewoners kregen vlak voor de ramadan een vriendelijk briefje in de bus: dat het druk zou worden en dat er zoveel mogelijk rekening met de buurt zou worden gehouden. En dat wie klachten heeft, of gewoon geïnteresseerd is, altijd langs mag komen.''

,,Wij doen erg ons best om open en vriendelijk te zijn. Niet alleen naar de buurt, naar iedereen om ons heen'', zegt Abdelkarim Elkarti. ,,Door de wat er de afgelopen week gebeurd is, merken we dat we nu op allerlei plekken het vertrouwen opnieuw moeten winnen. De moord was een grote stap terug. Nu moeten we twee flinke stappen voorwaarts zetten. Niet alleen de moslims of de Marokkanen, want de situatie die er is ontstaan is een probleem van heel het land.'' De moskee wordt sinds de moord bewaakt, door de moskeebezoekers zelf. De politie surveilleert vaker dan normaal.

,,Je gedachten gaan wellicht snel naar de incidenten bij moskeeën afgelopen weekeinde'', zegt voorganger J. Engberts van pinkstergemeente Immanuël, ook Amersfoort. ,,Maar laten we niet speculeren.'' Maandagavond werd het kerkpand bekogeld met een molotovcocktail en een ruit werd ingegooid.

In het stampvolle stadstheater debatteerde allochtoon en autochtoon Amersfoort gisteravond over de afgelopen week. Er is boosheid. ,,Omdat alle vingers naar de islam wijzen.'' Er is angst. ,,Hoe kan het dat iemand die al 26 jaar in Nederland leeft, ineens radicaliseert?'' Een volgende: ,,Het gaat niet om fundamentalisme of de islam. De dader is iemand die verblind door zijn ideologie in een fascist is veranderd.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden