'We moeten niets van dope, godsdienst en vlaggen hebben'

ANTWERPEN - Al zeven jaar spelen zanger/bassist Axl Peleman, gitarist Matthias van der Hallen en drummer Reinert D'Haene voor volle zalen in het Vlaamse clubcircuit en al drie jaar worden hun cd's gedraaid op de alternatieve radiozender Studio Brussel, maar de grote doorbraak? Wil maar niet komen.

PETER SIERKSMA

Hoewel hun laatste single 'Go fuck yourself' bij een klein maar lustig publiek wel aanslaat, verkoopt de zwaar tegen de grunge aanleunende, vorig jaar verschenen cd 'Zed' (genoemd naar de producer, Zed Simon, die eerder samenwerkte met Kula Shaker, The Cure, Joan Osborne en Exploited) nauwelijks. Het gevolg: Nadat de bandleden drie jaar lang van de muziek konden leven, moesten zij afgelopen zomer voor het eerst een andere baan zoeken om zichzelf te kunnen bedruipen. Axl vond werk als systeemanalist bij een computerfirma, Reinert werd producer en Matthias verkoper in een cd-winkel.

Het gesprek vind daarom 's avonds plaats, als de mannen hun dagelijkse arbeid achter de rug hebben. Alleen Reinert zit niet op de roodleren hoekbank in café 't Oerwoud aan de Kaai. Hij is druk met zijn werk in een kleine opnamestudio in Waregem, even buiten Antwerpen.

Matthias (25): “Nadat het Belgische clubcircuit een duik naar beneden heeft genomen, konden we het hoofd niet langer boven water houden. Een WW-uitkering kregen we niet. Muzikant is in België een onbeschermd beroep. Vandaar.”

Heeft de neergang ook niet te maken met de muziek die jullie spelen? Grunge is uit, het is alles Engeland wat de klok slaat...

Axl (26): “Een beetje misschien, maar zeker niet alles.”

Matthias: “Onze wortels liggen niet bij de grunge, meer bij de Red Hot Chili Peppers. We zijn wel heel Amerikaans. Dat zit er op de een of andere manier in bij ons.”

Wat voor platen kochten jullie tien jaar geleden?

Axl: “Fatal Flowers.”

Matthias: “Ja, daar was ik ook een harde fan van. En verder veel sixties, garage-rock en TC Matic.”

Axl: “Dat laatste niet voor mij. Te mechanisch. Ik hou echt van rock. Vroeger liep ik 's zomers alle festivals af. Van Pink- en Pukkelpop tot en met allerlei kleine marktfestivals. Ik werkte twee weken, bezocht een paar dagen de festivals, werkte weer even en ga zo maar door. Ik speel zelf ook graag live.”

Noordkaap?

Axl: “Ja, met Noordkaap hebben we altijd een goede band gehad. We zijn ongeveer gelijk begonnen en ook vrienden geworden. Een sterke band, zeker live.”

Matthias: “Toch hebben wij nooit echt Belgische voorbeelden gehad. De Urban Dance Squad was veel belangrijker voor ons. Op Belgische bandjes keken wij, in onze jeugdige overmoed, een beetje neer. Afgezien van Soapstone was er geen frisse, alternatieve scène meer in Vlaanderen. Je had de Kreuners, de Scabs en de Radio's, die inmiddels veel geld verdienden, maar daar wilde ik niet bij horen. Sterker, ik wilde eigenlijk niet uit België komen, maar internationaal zijn. Met wiskunde is muziek de enige taal waar je overal mee kunt communiceren.”

De belangstelling voor pop was er al vroeg bij de jongens, die elkaar op het atheneum in Westmalle ontmoetten toen ze een jaar of vijftien waren. Matthias: “Ik zag het aan zijn laarsjes. Axl zat een klas hoger, maar droeg dezelfde halfhoge cowboylaarzen als de Fatal Flowers die ook droegen. Zo werden wij vrienden. Wij gingen naar hetzelfde café, een café van een oude alcoholiste, waar de meest bizarre taferelen zich voordeden en waar de hele alternatieve scène naartoe kwam. Reinert kwam er ook. Daar is het eigenlijk begonnen. We speelden aanvankelijk in concurrerende groepen, de drummer en ik in de ene en Axl in een andere. Later ging de bassist weg en hebben we Axl gevraagd bij ons te komen. We bliezen meteen een heleboel groepen weg, maar toen kwam dEUS en werden wij overvleugeld...”

Jullie heben de opkomst van dEUS van nabij meegemaakt?

Axl: “Ja, we hebben nog samen gespeeld en de oud-bassist van dEUS, Stef Kamil Carlens, de huidige zanger van Moondog Jr. is nog roadie bij ons geweest...”

Is dat pijnlijk? Zo te worden voorbijgestreefd?

Axl: “Tot op een bepaalde hoogte wel, want als jezelf al zolang bezig bent en je kijkt alleen maar naar bekenden van vroeger die meer bereiken, dan ga je kapot. Dan haak je af en raak je aan de drank of aan de dope. Nee, dat is niet als grapje bedoeld; ik ken echt veel mensen die kapot gaan, omdat ze er niet tegen opgewassen zijn dat het succes, hun droom, uitblijft.”

Matthias: “Ik merk dat succes voor mij steeds minder belangrijk wordt. Wat dEUS betreft, die zijn zo goed, daar heb ik geen moeite mee.”

Jullie muziek is nogal destructief. Jullie teksten zijn vrij ('Go fuck yourself') rauw en gaan vaak over drugs of andere ellende? Zijn jullie van die zwaarmoedige jongens?

Matthias: “Ik ben redelijk melancholisch, maar niet in het openbaar. Maar misschien, ja, als ik de teksten er op nalees, heb ik toch een donkere kant... misschien is het ook het tijdsbeeld.”

Axl: “Je hebt ergens een emotionele uitlaatklep nodig. 95 procent van de tijd ben ik ernorm optimisch, maar ja, vijf procent niet hè? Dan zou ik alles willen afbreken wat er in de weg staat. En dat staat op de plaat.”

Lekker, zo'n highway to suicide...

Axl: “Nee! Als ik één ding niet wil, is het meewerken aan een 'highway to suicide'. Het leven is al zo kort... bovendien, ik denk dat je het ook niet te zwart moet zien, dat het ook een kwestie van humor is. Een beetje zwartgallig, maar toch. Ik mag graag een beetje sarcastisch zijn. Dat relativeert de boel een beetje.”

Kamagurka-humor?

Matthias: “Nee, dat is Dada.”

Axl: “Kamagurka heeft te veel goede weed in huis.”

Wat fascineert jullie (met of zonder humor) in drugs?

Matthias: “Het is het meest intrigerende vluchtmiddel wat de mens ooit heeft gehad. Mensen weten dat ze er aan kapot gaan en toch gebruiken ze het.”

Axl: “Ik ben een dopehater. Echt, ik moet er niets van hebben. Maar ik vind het wel intrigerend om te zien hoe miljoenen mensen er blind achteraan lopen en daarmee hun eigen wil lijken uit te schakelen. Het geldt niet alleen voor drugs trouwens. Het geldt ook voor godsdienst en vlaggen... Daar heb ik ook niets mee, maar het houdt me wel bezig.”

Matthias: “Waarom zijn mensen nieuwsgieriger naar de duistere kanten van het leven dan naar de mooie? Dat blijft iets fascinerends.”

Willen jullie, tenslotte, nog iets kwijt?

Matthias: “Ja.” Dan, alsof hij voor de camera staat: 'Nederlanders, koop onze plaat'... Zodat wij ons bloed kunnen laten verversen in Zwitserland.”

Euroslag begint vanavond om 20.45 met een optreden van de Zweedse band Melony. Uit België treden Ashbury Faith, de Bossen, An Pierlé en de Boerenzonen op Speed op. Verder komt Sans Secours uit Oostenrijk, komen Atomopel, Mouse on Mars en Short uit Duitsland en 7 Notas, 7 Colores uit Spanje. De Nederlandse bands op Euroslag komen op Hallo Venray en Control the Masses na, vooral uit Friesland (Buzzgum, Gummipuppen, Cone) en Groningen (Mobile, Green Hornet, IsOokSchitterend, Whipster, Grave Diggers, Black Orpheus, Elwyn, MC Rene, Zombi Squad, Jammah Tammah en Simm Alley). Op Noorderslag staan zaterdag onder meer de volgende acts geprogrammeerd: Anouk, Skik, Junkie XL, benjamin B, Caesar, Travis, Cords, Orphanage, JW Roy, Kirsten, Supersub, Ronald Molendijk, Grumpyhead en de Travoltas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden