We moeten jaloers zijn op de Turken

Allochtone ondernemers moeten VNO-NCW wat kleur geven en de economie vitaliseren. „Bij Turkse bedrijfjes proef je de gulzigheid die er bij ons een beetje af is”, zegt Harry Starren van De Baak.

De Baak is het aan VNO-NCW gelieerde managementscentrum. Starren denkt dat zijn ’witte club’ begrijpt dat de deuren open moeten. „We pesten elkaar wel eens met onze ouderwetse, monoculturele bedrijfjes. Dan zeggen we: je zou in Amsterdam eens op de tram moeten stappen om te zien hoe ons land er echt uit ziet. De waarheid is dat we de boot niet mogen missen, als er nog iets van Balkenendes VOC-handelsgeest over is.”

„Voor allochtonen of biculturelen geldt de wet van de stimulerende achterstand. Als de ene weg omhoog is afgesloten, zoek je een andere. Als solliciteren niets oplevert, begin je je eigen bedrijfje”, zegt Starren. „Zij kunnen met hun grote families veel beter netwerken dan wij, met onze nucleaire gezinnetjes van één-komma-zeven kind.”

„Ze hebben dus een verborgen voorsprong. Je moet jaloers zijn op hun potentie. Kijk naar de markt en de mogelijkheden in Turkije. Turkse ondernemers hier spreken de taal, ze kennen aan de andere kant van de sloot de weg in onherbergzaam gebied, ze kunnen zich daar redden én ze hebben de ambitie. Zij zíjn onze brug naar die markt”, aldus Starren.

De Baak organiseert de ondernemerswedstrijd Inspiratie voor Integratie (IVI). Vijftien biculturele finalisten bedenken projecten die moeten bijdragen aan een positievere beeldvorming rondom de verschillende culturele achtergronden in Nederland. Starren: „Dat is ondernemen om de wereld te verbeteren. IVI lijkt misschien een sociaal project, maar het is puur eigenbelang.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden