We moeten gespreider op vakantie

Elke zomer staan Nederlanders op weg naar een zonnige vakantiebestemming in de file. Meer dan de helft van hen zou die files makkelijk kunnen vermijden, vindt de promotieorganisatie voor toerisme 'Toerisme Recreatie Nederland' (TRN). Alleen gezinnen zijn gebonden aan de drukke zomermaanden, omdat schoolvakanties wettelijk zijn vastgelegd. Maar veel ouderen en mensen zonder schoolgaande kinderen gaan tegelijk met alle anderen op vakantie.

Hoe komt dat?

,,Omdat mensen niet precies weten wanneer de schoolvakanties plaatsvinden'', denkt Rien van den Anker, woordvoerder van TRN.

Met een campagne die in december begint, wil TRN ervoor zorgen dat kinderlozen buiten het hoogseizoen op vakantie gaan. Een handzaam kaartje met de data van de schoolvakanties moet daarbij helpen.

Maar kinderen zijn niet de enige reden om in het hoogseizoen op vakantie te gaan, denkt Bertine Bargeman, docent vrijetijdswetenschappen aan de universiteit van Tilburg. Zij schreef haar proefschrift over het vakantiegedrag van Nederlanders.

Tijdens haar onderzoek vertelden senioren haar dat zij in het hoogseizoen op vakantie gaan 'omdat het dan zo gezellig is'. En de kans op mooi weer is 's zomers het grootst.

Bovenal verdwijnt het ritme van alledag in de zomer. ,,Het is nú gewoon vakantie'', zegt Bargeman. Het is rustig op straat, iedereen is weg, het verenigingsleven ligt stil en tijdschriften staan vol met vakantieverhalen. En of de TRN-campagne verandering kan brengen in dat massale vakantiegevoel, blijft nog de vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden