’We moeten ervoor strijden dat iedereen het web kan gebruiken’

Sir Tim Berners-Lee praat met genodigden nadat hij van de Vrije Universiteit een eredoctoraat heeft ontvangen. De 54-jarige Brit bouwde twintig jaar geleden een primitief internet om tot het wereldwijde web. (Rob Huibers)

Sir Tim Berners-Lee ontving gisteren in Amsterdam een eredoctoraat. Volgens de internetpionier staat het web aan de vooravond van een grote verandering.

„Ik ben niet zozeer trots op mijn uitvinding, maar veeleer op de grote groep mensen die twintig jaar geleden het web groot heeft gemaakt. En op al die mensen die het nieuwe web nu vormgeven.”

De 54-jarige Brit Tim Berners-Lee mag zich Sir Tim noemen omdat hij twintig jaar geleden van een primitief internet het wereldwijde web (www) maakte. Maar daar wil hij zich niet op laten voorstaan. Heel veel had zijn werk daarvoor namelijk niet om het lijf, meent hij zelf. Een simpel idee om van alle losse computernetwerken met eigen gebruiksaanwijzingen één, makkelijk bruikbaar universeel web te maken. Dat was alles.

Sir Tim was gisteren in Amsterdam, waar de Vrije Universiteit hem een eredoctoraat verleende. Dat was niet alleen vanwege zijn idee uit 1989 – hoe lumineus dat ook was – maar ook omdat Berners-Lee zich daarna is blijven inzetten voor dat ene informatieweb dat toegankelijk moet zijn voor elke wereldburger.

„Het waren de eerste honderden en duizenden enthousiastelingen die het idee oppikten die het web groot maakten, en daarvoor de eer verdienen”, aldus Berners-Lee. „In het begin vergde dat een enorme omslag in het denken. Het internet bestond al wel, maar vooral als netwerk in de VS, met Amsterdam als een van de weinige Europese knooppunten. Het werd gebruikt door een beperkt aantal professionals. Als ik in een lezing zei dat het internet voor iedereen bruikbaar moest worden, dan zag je dat in een grote zaal er slechts twee of drie begrepen hoe belangrijk dat was. De meesten konden maar moeilijk bedenken dat ook anderen iets aan internet zouden kunnen hebben.”Â

Toch gebeurde dat al gauw. Berners-Lee: „De eerste jaren van het web vertienvoudigde het verkeer elk jaar. Er was meteen sprake van een informatie-explosie.”

Het verschil met het ’oude’ internet was dan ook groot. „Dat was een netwerk van netwerken. IBM-computers zaten in een IBM-netwerk, Dec-computers in een Dec-netwerk, enzovoorts. Als je dan ergens een bestand zocht, moest je het programma kennen dat op die computer werd gebruikt. In het onderzoekscentrum Cern in Genève waar ik werkte, had ik veel internationale collega’s die hun gegevens allemaal op andere netwerken hadden. Uit frustratie daarover heb ik bedacht dat er één universeel web moest komen.”

Twintig jaar later is dat web niet meer weg te denken. Maar daarmee is het nog niet ’af’, waarschuwt Berners-Lee. „Het moet voortdurend worden vernieuwd, zoals nu voor het mobiele web. We moeten er ook voor blijven strijden dat iedereen toegang houdt tot het web en dat er steeds meer mensen toegang toe krijgen. En dat iedereen eraan kan bijdragen. Staan er geen gegevens over jouw dorp op het web? Vul het zelf aan – maak zelf de kennis van de wereld completer.”

Volgens Sir Tim staat het web aan de vooravond van een nieuwe, grote verandering: het zogeheten semantische web. Informatie moet veel eenduidiger op het web worden gezet, zodat er veel meer mee valt te doen. Hij hoopt dat velen daarbij willen helpen.

„Kijk naar de overheid. Als die een begroting als pdf beschikbaar stelt – zoals nu gebeurt – dan kun je dat stuk lezen, maar meer ook niet. Zet men de cijfers daarentegen in een spreadsheet op het web, dan kan elke burger de begroting analyseren. Bedenk eens welke creativiteit je zo losmaakt en hoeveel meer inzicht en macht je aan de burger geeft. Dan kan het nieuwe web voor een enorme sociale vernieuwing zorgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden