’We moeten elkaar blijven lastigvallen’

Over mediabelangstelling voor de audiotours in achterstandsbuurten heeft cultuurpsycholoog Dick de Ruijter geen klagen. De oude stadswijk is hot. „Er wordt heel veel over geschreven”, beaamt De Ruijter, „maar niemand komt er”.

Dat bracht hem op het idee van de GPS-wandeling door een buurt als de Rotterdamse Afrikaanderwijk, met name bedoeld voor autochtone Nederlanders. „Het overbruggen van het onbekende is interessant”, zegt hij.

Maar moet je dat wel willen? In Groot-Brittannië leven autochtoon en allochtoon vreedzaam naast elkaar. Overdag komen ze elkaar tegen op het werk, ’s avonds gaat de Engelsman naar de autochtone buitenwijk, de Jamaicaan naar de Caribische wijk en de Pakistaan heeft z’n Little Karachi. In Nederland is mixen vooralsnog het doel, vaak tegen de klippen op. En dus verrijzen aan het Afrikaanderplein yuppenappartementen, terwijl welvarende slaapsteden als Capelle aan den IJssel aan sociale woningbouw moeten geloven.

De Nijmeegse cultuurpsycholoog gelooft heilig in de Nederlandse aanpak. In zijn woorden: je moet elkaar blijven lastigvallen. „Ik denk dat het sprookje van Engeland gauw uit is. De segregatie daar zorgt voor een structurele achterstand van allochtonen, zowel economisch als cultureel. En de regering krijgt zo geen inzicht in de culturele processen in die wijken. De Engelsen zijn zich kapot geschrokken toen de eerste terroristische aanslagen gepleegd werden door ’homegrown terrorists’, jongeren die in Engeland zijn geboren en getogen.”

Het ’joods model’ noemt De Ruijter migrantengroepen die economisch wél en cultureel niet meedoen. „Dat is vroeger altijd goed gegaan, maar nu zijn die aantallen migranten langzamerhand te groot.” Daarbij telt Nederland 1,6 miljoen immigranten, van wie de helft niet-christelijk is, rekent De Ruijter voor. „Met die grote instroom van niet-christelijken missen we voortdurend de slag”, zegt De Ruijter. „Het gekke is: we investeren al jaren in integratie, maar oogsten segregatie.” Hij wijt dat aan de grotere culturele kloof die moslims en andere niet-christelijke groepen moeten overbruggen en waarvoor de witte beleidsmakers een blinde vlek hebben.

Er moet actief gewerkt worden aan culturele integratie, zegt de cultuurpsycholoog. Daarmee maakt hij zich niet overal populair. Amsterdam houdt tot nu toe de boot af voor een audiotour in een hoofdstedelijke achterstandswijk. „Amsterdam was niet zo blij met die culturele insteek. Het wil omzichtig omgaan met religieuze gevoeligheden. De sociaal-democraten in Nederland zitten op het ogenblik meer op de economische lijn – als je hard werkt dan kom je er wel – dan op de culturele lijn. Maar op het moment dat je die cultuur vrij laat, heeft dat een negatief effect op de participatie van nieuwkomers.” Hij wijst op Frankrijk, berucht om de uitzichtloze situatie in de voorsteden. „President Sarkozy heeft ingezet op een groot aanvalsplan op de ’banlieues’: werkgelegenheid, het terugdringen van criminaliteit en drugs, én het terugdringen van polygamie. In Frankrijk is de polygamie jarenlang getolereerd. Nu beseft men dat het leidt tot het vaderloze gezin, met alle problemen van dien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden