‘We moeten afrekenen met seksisme, niet met rapper Boef’

Spreker en documentairemaker Mo Hersi (L ) en Manju Reijmer, scriptbegeleider en researcher voor TV , drama, en film, in discussie naar aanleiding van rapper Boef en diens uitspraken.Beeld Jean-Pierre Jans

Rapper Boef kreeg deze week veel kritiek omdat hij in een filmpje vrouwen betitelde als ‘kechs’, straattaal voor ‘hoeren’. Het ­leverde hem onder meer boycots op van radiozenders in Nederland en Vlaanderen.

Verder moest Boef zijn plek in de kleurrijke top-100 inleveren en werden optredens op Paaspop (Schijndel) en Muze Miss (Oss) ­afgezegd. Omdat reisorganisatie Corendon de samenwerking met de rapper opzegde, zullen ook meerdere optredens in het buitenland niet doorgaan.

Behalve veel kritiek op zijn uitspraken over vrouwen, kreeg Boef de afgelopen dagen racistische verwensingen over zich heen. “Je mag mij afrekenen en uitschelden om wat ik heb gezegd”, schreef hij daar zelf over op Instagram. “Maar om dit als excuus te gebruiken om nu vrij discriminerende taal naar mijn hoofd te slingeren, maakt jou niet beter dan mij.”

Hoe denken jonge mannen over de filmpjes van Boef en de reacties daar op? En wat is het beeld dat zij van vrouwen hebben?

Ik schaam me voor mannen die oneerbiedig doen tegen vrouwen

“Boef wordt nu misbruikt om te laten zien dat we allemaal een vuist maken tegen seksisme", zegt Mo Hersi (31), spreker en documentairemaker. "Wat hij zei over vrouwen kan echt niet en mag nooit gezegd worden. Ik weet zeker dat er elke dag vrouwen beledigd worden door mannen. Of geïntimideerd. Daar moeten we het over hebben. De publieke afrekening van Boef gaat voor­bij aan de werkelijke vraag die we ons moeten stellen: hoe gaan we om met vrouwen?

Dergelijk taalgebruik is een gewoonte, ook van mannen die nog stevig in het zadel zitten. We zijn de onderlinge verbinding kwijt. Niet alleen tussen mannen en vrouwen, maar ook in het algemeen, tussen groepen Nederlanders. Ik zoek die verbinding. Ik vind het erg dat het tegenwoordig meteen gedaan is met mensen die een keer iets verkeerds hebben gezegd. Natuurlijk moet je mensen daarmee confronteren, maar daarna wil ik het gesprek aangaan.

Na #MeToo wil iedereen massaal afstand nemen van Boef. Dat heeft te maken met zijn imago. Los van kleur, zouden we iedereen moeten aanspreken die zulk soort dingen zegt. Boef is een makkelijk target, hij is een publiek figuur en hij heeft een geweldig jaar achter de rug. Hij vertelt gewoon dat hij miljonair is. Mensen hopen dat hij valt.

#MeToo heeft ook mijn ogen ­geopend. Ik luister nu beter naar vrouwen. Ik heb van huis uit meegekregen dat je altijd respect moet hebben voor vrouwen. Dat hoort bij de moslimcultuur. Je moet vrouwen behandelen zoals jij je oma zou behandelen. Maar ik ben echt niet altijd een heilige boon geweest. Dan kwam ik in de kroeg en ging ik toch andere dingen doen en zeggen dan ik van huis uit had meegekregen.

Ik heb de discussie over #MeToo de afgelopen maanden echt zien veranderen. De mannen in mijn omgeving die in eerste instantie zeiden: ‘Wat een onzin, ze stellen zich aan’, zeiden op den duur: ‘Shit zeg, het is echt heel ernstig’. Ik schaam me voor mannen die zich oneerbiedig ­gedragen tegen vrouwen. Dat zouden alle mannen moeten doen.”

Tekst loopt door onder de foto

Beeld Jean-Pierre Jans

Een vriendin zei dat ze het niet fijn vond dat ik haar zo noemde

“De ophef over de filmpjes van Boef is zeer oprechte ophef",  zegt Manju Reijmer (27) scenarioschrijver en opiniemaker. "Maar daarna gebeurde er iets wat alleen niet-witte mannen overkomt: de ophef werd gekaapt door mensen met een racistisch of politiek motief. Het is een patroon dat je vaker ziet. Daar gaan we weer, dacht ik. Zo’n CDA-Kamerlid dat wil dat iedereen Boef boycot, maar ondertussen is Camiel Eurlings nog steeds lid van het IOC. Of die DJ van Radio 538 die bij zangeres Maan die stunt uithaalde met die naakte man; dat was seksuele intimidatie en zijn excuses werden wel geaccepteerd. Ik vind die tegenstelling pijnlijk.

De manier waarop we kijken naar vrouwen is veranderd. Twee jaar geleden had ik gezegd: mannen komen overal mee weg. We letten nu beter op hoe we ons gedragen, dankzij al die vrouwen die zich hebben laten horen. Mijn generatie mannen is zich, denk ik, bewuster van ongelijkheid dan de baby-boomers.

Ik ben als baby geadopteerd dus over culturele verschillen in hoe mannen kijken naar vrouwen kan ik niets zinnigs zeggen. Mijn moeder hamerde er altijd op dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Maar toch was ik seksistisch. Ik noemde vrouwen ook ‘hoer’ of ‘sletje’. Tegen mijn jongere nicht zei ik dat ze niet moest stappen en niet te veel moest drinken.

Daar zat een moreel oordeel in, ja. Meisjes die seks willen, worden gezien als hoeren. En meisjes die dat niet zo uitspreken, moeten beschermd worden tegen mannen die wel seks willen. Dat werd nooit zo expliciet tegen mij gezegd, maar zo zit het systeem in elkaar. Mannen krijgen positieve bevestiging als ze op een onderdrukkende manier met vrouwen omgaan. Die kreeg ik ook.

Voor mij kwam het keerpunt toen een vriendin tegen mij zei dat ze het niet fijn vond dat ik haar zo noemde. Daar schrok ik toen heel erg van. Vanaf dat moment ben ik meer gaan lezen over feminisme en ongelijkheid. Toen ben ik me er in gaan verdiepen en heb ik mijn houding veranderd.

Maar ik denk dat ik nog steeds seksistisch ben, hoor. Ik betrap mezelf erop dat ik, als ik ruzie heb met een vrouw, als eerste denk: ‘hoer’. Als een man kritiek levert, reageer ik veel inhoudelijker. Ik ben me daar bewust van en probeer het af te leren. Ik luister nog steeds graag naar de muziek van Boef. Dat is best hypocriet.

Ik denk dat de reprimande die hij heeft gekregen terecht is geweest, tot het moment dat hij zijn excuses aanbood. Alles daarna is buitenproportioneel.”

Lees ook Soap & Co: Laat rapper Boef voortaan maar op de vluchtstrook staan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden