'We moeten af van die CPB-dictatuur'

"Mijn sympathie lag bij Groenlinks en de wat progressievere tak van D66. Maar D66 is onder Pechtold een tamelijk rechtse neoliberale partij geworden, een marktpartij. En GroenLinks is een middenpartij geworden. Voor de verkiezingen van 2010 zat ik nog in de programmacommissie van die partij. Maar het GroenLinks waar ik mij enigszins mee kon identificeren, bestond twee jaar later niet meer. Toen onderschreef de partij een tamelijk rampzalig, niet-duurzaam bezuinigingspakket, het Kunduz-akkoord. Dat was ingegeven door de hinderlijke en nog altijd actuele wens een machtspartij te worden.


"Ik ben er de laatste jaren achter gekomen dat de Europese Monetaire Unie een debacle is met desastreuze effecten. Ik heb Groenlinks daar nauwelijks over gehoord. De Partij voor de Dieren erkent dit wél. Die euroscepsis is de reden dat ik bij de Europese parlementsverkiezingen van 2014 toegezegd heb om lijstduwer te worden van die partij.


"Daarna ontdekte ik nog meer raakvlakken. Ik ben sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 een criticus geworden van het type kapitalisme wat we nu hebben - gekenmerkt door hyperglobalisering en financialisering. Gedurende de boog van die crisis, die in mijn analyse nog altijd niet voorbij is, ben ik me gaan verdiepen in de andere neveneffecten van dit kapitalisme. Zoals de verwoesting van ecologie en het immens massale lijden van dieren. Daarover heb ik dankzij de Partij voor de Dieren veel geleerd. Ik heb nu een veel beter en breder beeld van wat er mis is met de wijze waarop wij onze economische orde hebben ingericht.


"De Partij voor de Dieren is de enige partij die zich niet laat intimideren om die economische orde maar voor gegeven te houden. Ze laat als enige de integrale samenhang zien tussen vluchtelingenstromen, de oorlog in Syrië, bio-industrie, klimaatverandering en kortetermijnwinst-oriëntatie in het grootbedrijf.


"Het verwijt 'niet realistisch' te zijn is de dood in de pot voor de democratische politiek. Verkiezingen zouden moeten gaan over politiek-filosofische idealen. Pragmatisme en opportunisme zouden daar geen rol in mogen spelen. Laten wij ons bevrijden van de dictatuur van het Centraal Planbureau, en laten we het hebben over alternatieve visies op de toekomst van Nederland, Europa en de planeet."


Ewald Engelen (1963) was GroenLinks-ideoloog,


nu is hij lijstduwer van de Partij voor de Dieren (nr. 10)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden