'We liggen op een spijkerbed, dan blijf je wel wakker'

'De discussie dat we een leider moeten kiezen, is quatsch. Maxime Verhagen is dé leider.' FOTO © WERRY CRONE

"We hebben natuurlijk allemaal weleens onze moeilijke momenten", geeft Ger Koopmans (49) toe. Maar dat hij getroffen zou zijn door moedeloosheid of verongelijktheid over wat zijn partij allemaal overkomt, nee, daar wil de Limburgse CDA'er niet van horen.

De katholieke voormalige veehouder en nu rechteraanvaller van de CDA-fractie kijkt terug op wat een sombere week moet zijn geweest. De CDA-fractie van 21 leden moest niet alleen een uitweg vinden in de lastige kwestie-Mauro, maar kreeg ook te maken met een diepterecord in de peilingen van Maurice de Hond: nog maar 11 zetels gemeten.

Hoe was de sfeer in de fractie na die slechtste peiling ooit? Was er paniek?
Koopmans: "Nee, er was geen paniek. Ik loop negen jaar mee in Den Haag en heb zo vaak lage peilingen meegemaakt. Dinsdag in de fractie hebben we het er niet over gehad. Het ging over Mauro. Dat soort gedoe levert natuurlijk geen zetels op, maar je moet ook accepteren dat iedereen in de fractie vecht voor zijn idealen. Als dat gevecht maar achter de gesloten deur blijft, vind ik het best."

Komt het CDA nog uit dit dal?

"De christen-democratie zal er uiteindelijk op z'n paasbest uit komen. De vernieuwingsoperatie over ons fundamentele gedachtengoed zal ons eruit helpen. Daar hadden we natuurlijk drie jaar eerder aan moeten beginnen. Maar ja, toen zaten we op het pluche. Met die 18 miljard aan bezuinigingen en de gedoogconstructie liggen we op een spijkerbed. Dan blijf je wel wakker.

"We hebben met ons gedachtengoed nog steeds goud in handen. Alleen, dat goud is verpakt is een sieraad waarvan je denkt... dat is van oma. Dat moet dus vernieuwd worden. Hoe het CDA straks genoemd moet worden, nieuw-rechts of sociaal-conservatief of christelijk, is niet belangrijk. Iedereen die het CDA in één term wil vatten, doet de partij tekort.

"Het CDA is het grote schilderij dat hangt in de hal van het partijbureau. Daarop zie je oude katholieke, geformeerde en hervormde kopstukken van begin jaren tachtig die de oprichtingsactie van de fusiepartij ondertekenen. Het waren verschillende mensen met verschillende achtergronden, die zich verbonden op gezamenlijke uitgangspunten.

"Dat is nog steeds zo: CDA'ers uit Appingedam, Arcen of Amsterdam kunnen totaal verschillende mensen zijn, ze zijn wel CDA. Dat moet het CDA altijd blijven, een brede volkspartij met veel diversiteit in de aanhang, zoals ikzelf, een licht-katholieke homo.

Jacobine Geel steekt oude CDA-uitgangspunten in een nieuw jasje: compassie, gemeenschapszin, barmhartigheid.
"Ik weet niet zo goed wat ik met compassie moet. We moeten geen partij worden als SP of PvdA. Gemeenschapszin spreekt me meer aan. Nederland is een land geworden van voor de tv zitten. Chips links, bier rechts en van alles roepen. Mensen moeten meer aan de slag gaan. Ik kwam laatst iemand tegen die zei dat hij behoorde tot de derde generatie werklozen. Ik zei tegen hem: jij hebt een schop onder je kont nodig.

"Mijn moeder woont bij mij in huis. Elke avond, zeven dagen per week, komt er iemand langs van de thuiszorg om haar steunkousen uit te trekken. Zelf aantrekken lukt nog wel, uittrekken niet meer. Ik ben er ook vaak niet, maar heb toch aan haar voorgesteld: als we nou met buren en familie regelen dat er elke avond iemand komt. Mijn moeder - een zuinige boerin - zei toen: 'maar mijn vriendin heeft een nieuwe badkamer met beugels van de thuiszorg gekregen'. Mensen noemen dat het sociale gezicht van de overheid. Ik vind het socialer om zulke dingen met z'n allen te regelen. Ik ben ook altijd een groot voorstander van vrijwilligerswerk geweest. Als ik een fanfare zie langskomen, krijg ik tranen in mijn ogen."

Het is geen populaire boodschap om mensen hun thuishulp af te pakken.
"We pakken het niet af, we organiseren het anders. Van het Sociaal en Cultureel Planbureau begrijp ik dat wij Nederlanders het niet alleen druk hebben, maar dat we ook druk doen. Als we allemaal een kwartiertje van de tijd die we normaal voor de tv zitten, aan elkaar besteden, dan zou dat enorm schelen."

In de peilingen staat het CDA op 11 zetels, terwijl de PVV naar 29 zetels schiet. Heeft u al spijt dat u bent gaan regeren in deze gedoogconstructie?

"Het gaat niet om de tussenstand. In 2015, bij de verkiezingen, winnen we met 35 zetels. En dan ben ik nog pessimistisch. 41 is ook weer haalbaar, met de juiste leider, het juiste programma, maar dan moeten we geen fouten maken."

Het plan om de PVV in te kapselen lijkt niet gelukt.

"Tuurlijk zijn ze ingekapseld. Denk je dat de PVV bij Paars-plus dezelfde teksten had gehad als vandaag? Dan was de toon drie keer hoger geweest. Maar het principiële verschil tussen ons en de PVV is blijvend (het CDA ziet de islam als een godsdienst, de PVV ziet de islam als een politieke ideologie, red.). Als we qua religie in hun richting zouden moeten opschuiven, om met hen in één kabinet te gaan zitten, dan zou dat het hart uit het CDA halen. Dat zou niet kunnen."

Heeft het CDA er last van dat de partij geen leider heeft?
"Die discussie dat we een leider moeten kiezen, is een quatschdiscussie. Maxime Verhagen is dé leider. Sybrand van Haersma Buma is een fantastische fractieleider. Ik ben enthousiast over hem. Toen ik in de fractie op hem stemde, wist ik niet dat hij zoveel in zich had. En Ruth Peetoom is ook goed bezig. Zij is onze partijvoorzitter, de leider van de leden.

"Ik ben niet jaloers op een partij die nooit pijn heeft. Nee, ook niet op de PVV, dat is geen partij. Wij hebben 21 mensen die knokken voor hun idealen. Dat dat pijn doet is begrijpelijk maar noodzakelijk. In de fractie vliegt het soms alle kanten op, maar dat is ook nuttig. Een eenheidsworst geeft minder gedoe, maar daar heb je zo weinig aan."

Wordt Verhagen ook de nieuwe lijsttrekker?

"Wat een verschrikkelijke vraag. Die kan ik niet serieus nemen. Dat is pas in 2015 aan de orde, dan kiest het partijcongres de nieuwe leider."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden