'We laten ons door Orlando niet terug in de kast duwen'
roze weken | interview | Amsterdam is vanaf vandaag twee weken gay-hoofdstad van Europa. Euro Pride is één groot feest, maar mét een boodschap, aldus Gay Pride-directeur Lucien Spee.
Amsterdam kleurt de komende twee weken felroze. Voor het eerst sinds 1994 organiseert de stad weer de Euro Pride, de Europese variant van de Amsterdam Gay Pride. Volgens Lucien Spee, directeur van de Gay Pride, zijn de festiviteiten nog lang niet achterhaald. "Het moet uiteindelijk mogelijk zijn om in élk Europees land een Gay Pride te organiseren."
U trouwt vandaag in het Vondelpark met uw partner Victor. Waarom juist op deze dag, en in deze drukte?
"De komende weken wordt onder meer het vijftienjarig bestaan van het homohuwelijk in Nederland gevierd. Door op Roze Zaterdag, de openingsdag van de Pride, voor een groot publiek te trouwen, willen Victor en ik daar extra aandacht op vestigen. Er zijn in de EU pas twaalf lidstaten waar je met iemand van hetzelfde geslacht kunt trouwen, dat is veel te weinig. Het doel is dat alle lidstaten het homohuwelijk legaliseren, maar dat wordt nog een lang proces."
Wat is er dit jaar anders aan de Gay Pride dan tijdens de voorgaande edities?
"Amsterdam is door het organiseren van de Euro Pride en Roze Zaterdag maar liefst twee weken lang dé gay-hoofdstad van Europa. De London Pride, Madrid Pride; vertegenwoordigers vanuit heel Europa komen naar onze stad toe. Met het thema 'Join our Freedom' willen we deze editie de landen onder de aandacht brengen waar homo-emancipatie niet zo vergevorderd is. Het wordt twee weken lang één groot feest, met naar verwachting een miljoen bezoekers."
Amsterdam, Oslo, Londen. Allemaal steden in landen waar de homo-emancipatie vergevorderd is. Waarom geen Euro Pride in landen waar dat niet zo is?
"Het probleem is dat in die landen vaak geen gemeenschap is die het lef heeft om op te staan. Het gebeurt wel, want vorig jaar ging de Euro Pride naar Riga. Het was niet feestelijk, we werden zelfs bekogeld. Maar sindsdien is daar de strijd voor gelijke rechten in gang gezet; daar doen we het voor. Uiteindelijk zal de ban worden gebroken. Dat zie je nu in Italië, waar de Euro Pride twee keer is georganiseerd. Daar is nu geregistreerd partnerschap toegestaan voor mensen van hetzelfde geslacht."
Hoe belangrijk is de rol van Amsterdam op dit moment als het gaat om homo-emancipatie?
"Die rol is veel groter dan ik van tevoren had gedacht. Toen ik in 2014 directeur werd, deden we concurrentie-onderzoek en ging ik met andere steden om tafel. Ik wilde van hen leren, maar uiteindelijk bleek dat zij juist van óns wilden leren. De impact van de Pride in Nederland is groot, het beweegt alle leeftijdsgroepen. De homo-emancipatie hier is voor andere landen nog altijd hét voorbeeld voor wat bij hen in de toekomst mogelijk is."
Zijn mensen tegenwoordig meer gefixeerd op het feesten dan op de achterliggende gedachte van de Gay Pride?
"Protestacties hebben het uiterlijk van een carnavalsoptocht, maar de spandoeken geven duidelijke boodschappen. We willen natuurlijk dat mensen komen kijken, it's all about being seen. Er zijn veel bezoekers die geen homoseksueel in hun nabije omgeving hebben, maar de meesten komen omdat zij bijvoorbeeld een neef hebben die homo is. Eigenlijk maakt het niet uit, want iedere bezoeker neemt de boodschap van gelijke rechten mee naar huis."
Zit er een extra lading aan deze Gay Pride, gezien de aanslag op een homobar in Orlando op 12 juni? Daarbij kwamen 49 mensen om het leven, 53 raakten gewond.
"Dat kan ik niet ontkennen, maar laten we het geen 'aanslag' noemen. Het was een 'kasthomo' die uit frustratie over zijn geaardheid besloot in het wilde weg rond te schieten. Maar het heeft wel degelijk invloed op de Pride. Ik heb regelmatig om tafel gezeten met de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Bagage zal extra worden gecontroleerd en beveiligers hebben trainingen gevolgd om afwijkend gedrag te herkennen. We hebben scenario's klaar liggen, maar er is vooralsnog geen aanwijzing voor een dreiging. Het is een feest van de vrijheid. Wij laten ons niet weer de kast in duwen; dat is geen optie."
undefined
Worsten-T-shirts
Gaat u in de komende twee weken een keer naar Amsterdam? Dan zult u ze waarschijnlijk weleens voorbij zien komen: de rookworst en tompoes. Ter gelegenheid van de Euro Pride verkoopt Hema T-shirts met daarop zijn twee bekendste producten. Voor elk wat wils, want ze zijn voor een tientje verkrijgbaar in verschillende combinaties: twee worsten, twee tompoezen én een worst en een tompoes. Met de nettowinst steunt het warenhuisketen de homo-emancipatiebeweging COC.
undefined
Drie tips van Lucien Spee
De Pride Walk en Canal Parade kennen we allemaal. Volgens Lucien Spee zijn er ook minder bekende activiteiten die men de komende twee weken niet mag missen:
1.Het Mensenrechtenconcert op de Dam, op zondag 24 juli van 21.00 tot 23.00 uur. Voorafgaand muziek van bekende artiesten, zoals Conchita Wurst en Alain Clark.
2.De Shakespeare Club in het Amsterdam Museum, dat haar zeventigjarig bestaan viert. Tussen 23 juli en 7 augustus vinden daar diverse culturele activiteiten plaats.
3.De Love Swim in de Amstel, een voor iedereen toegankelijke zwemwedstrijd op vrijdag 5 augustus. De eerste afstand - de 1000 meter - wordt om 16.30 uur gezwommen.
De volledige agenda op
www.pride.amsterdam/events/
undefined
AH to gay
Met spandoeken, regenboogvlaggen en ballonnen haakt Albert Heijn voor de tweede keer aan bij de Gay Pride. Zeven vestigingen in de Amsterdamse binnenstad heten vanaf vandaag Albert Heijn to Gay. Medewerkers lopen in roze polo's, ballonnenbogen en roze slingers sieren de ingang. Wil een medewerker geen roze aan, dan is het ook geen probleem. Maar dat is voorlopig niet aan de orde, zegt een woordvoerder. "Er is ontzettend enthousiast op gereageerd."
undefined