'We laten allemaal te veel toe op de velden'

Animo voor bezinning is bij Groningse sportverenigingen beperkt

Het clubhuis van Be Quick is gesloten, voetbalvereniging Helpman die ook op sportpark Esserberg in Haren zit heeft de deuren wel geopend. Veel volk is er niet op deze ochtend van bezinning. Dertig man, voornamelijk ouders en staf. Een seniorspeler in roze sweater begrijpt niet dat de jeugdleiders er niet zijn met hun pupillen. Anderen snappen wel dat nu het amateurvoetbal is afgelast, in veel gezinnen de vrije zaterdag liefst anders wordt besteed. Wat niet wil zeggen dat de gewelddadige dood van de grensrechter, waar het allemaal mee begon, er niet heeft ingehakt.

De voetbalmeisjes Noor (15) en Merel (16) zijn wel in de Helpmankantine. Op een tafeltje zitten ze te kletsen met hun trainer Sten. Noor en Merel weten zeker dat geweld bij hun vereniging niet verder gaat dan wat woorden. Voetbalvader en grensrechter Barend Beltman weet beter. Vorige week nog zag hij hoe een B-speler van Helpman iemand sloeg. Beltman vroeg zich af of hij de jongen na de wedstrijd zou dwingen tot excuses. Hij liet het erbij. "Het was mijn zoon niet." De KNVB moet strengere regels maken, vindt Beltman. "We laten te veel toe."

Helpman was ook uitgenodigd bij de Groningse vereniging Amicitia. Trainer/coach Joop van Dalfsen had het moment van bezinning willen aangrijpen door met verschillende teams uit de provincie een convenant te ondertekenen. Daarnaast wilde hij wedstrijdjes spelen, waar spelers zelf moesten fluiten en vlaggen. Van Dalfsen zette deze week in een opiniestuk in het Dagblad van het Noorden onomwonden uiteen dat trainers en clubgrensrechters de hand eens in eigen boezem moeten steken. De eersten omdat ze vaak meer bezig zijn de scheidsrechters te bekritiseren dan hun spelers op te voeden, de laatsten omdat het haast normaal is dat ze vlaggen in het voordeel van hun eigen club.

Van Dalfsens idee ging niet door. Door de sneeuw waren de velden afgekeurd. En veel uitgenodigde clubs wilden liever op een andere manier stilstaan bij de dood van de grensrechter. Van Dalfsen: "Mogelijk was mijn idee een brug te ver. Ik verwijt de clubs toch iets."

Bij Helpman is bestuurslid wedstrijdzaken Rob Seuren achter de computer gekropen. Hij heeft een boekje gemaakt met gedragsregels, overgenomen van zijn oude voetbalclub uit Oldenzaal. Clubvoorzitter Frits Dekker krijgt het eerste exemplaar. Twaalf algemene regels staan er in het boekje, en nog eens 62 specifieke voor spelers, bestuurders, ouders, trainers, scheidsrechters en toeschouwers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden