We kunnen nu alvast de Amsterdamse Arena afhuren

Toen onder het vorige kabinet (CDA en PvdA) plannen gesmeed werden om de AOW te bevriezen, brak de hel onder de ouderen los. Meer dan 12 000 65-plussers verzamelden zich in het PSV-stadion in Eindhoven voor wat inmiddels de ouderenmanifestatie van de eeuw is gaan heten. Enkele weken later bij de Tweede Kamerverkiezingen verloor het CDA maar liefst 20 zetels en de PvdA 12. Oppositiepartij VVD, met het motto 'Aan de AOW wordt niet getornd', won er 9. En: opeens waren ook de ouderen met 7 zetels in het parlement aanwezig.

JET NIJPELS

De nieuwe paarse coalitie bleek haar lesje te hebben geleerd: aan de AOW werd niet getornd. Er bleek zelfs ruimte voor herstel van de koppeling en voor een aftrekje hier en een toeslagje daar. Maar nu heeft paars een nieuw speeltje ontdekt. Degenen die alléén AOW 'genieten', worden met rust gelaten, maar mensen met een aanvullend pensioen zullen vanaf 1998 het gelag betalen. De schade kan oplopen tot ca. 2000 gulden per jaar bij het 'meer dan riante' inkomen van 50 000 gulden bruto per jaar. In de ogen van dit kabinet hoor je dan als 65-plusser bij de vermogende klasse. Ter vergelijking: ben je met hetzelfde inkomen nog geen 65 jaar, dan zit je zelfs nog ruim onder de ziekenfondsgrens!

Dat ouderen met een aanvullend pensioen meer belasting gaan betalen en mensen tot 65 jaar juist minder, komt door nieuwe wetgeving met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en de afschaffing van de AAW. Prof. De Kam en mr. Van Dusseldorp, beiden deskundig op het gebied van pensioenen en belastingen, hebben daar al enige malen over bericht. De een, De Kam, vindt dat wel redelijk. De ander, Van Dusseldorp, uiterst onredelijk. Terecht. Waarom moeten ouderen betalen voor veranderende wetgeving die niets met ouderen te maken heeft? Waarom lastenverlichting voor iedereen, behalve voor 65-plussers? Worden senioren dan toch beschouwd als een dure en nutteloze categorie burgers?

Het kabinet heb ik al eens via schriftelijke vragen over dit onderwerp aangesproken. Van het antwoord werd ik niet veel wijzer; wacht u nu maar tot Prinsjesdag en de 'kale AOW'ers' zullen worden ontzien, was de reactie. Er zijn naar mijn mening rechtvaardiger oplossingen te bedenken. Waarom bijvoorbeeld niet de AOW-premie verhogen als de AAW-premie vervalt? Niemand heeft daar last van en het draagt substantieel bij aan de betaalbaarheid van de AOW.

Nu kan het natuurlijk gebeuren dat het kabinet tot een ander inzicht komt. De zomer is immers nog niet voorbij. Veel vertrouwen heb ik daar echter niet in, want als PvdA en D66 ouderen met een aanvullend pensioen van meer dan 500 gulden al tot de 'rijke bejaarden' rekenen, dan kan de VVD, zo ze dat al zou willen met het oog op het financieringstekort, ook weinig betekenen.

Het lijkt mij daarom verstandig nu alvast de Amsterdamse Arena te reserveren voor een nog massalere manifestatie dan die in Eindhoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden