We kunnen dieren geen rechten geven, wel plichten

Wat een dier voor ons voelt blijft altijd ongewis, schrijft Coen Simon (Trouw, zaterdag) in zijn artikel over dierenrechten. Weten we dat van mensen altijd zo zeker? Heeft hij het boek ’Through our eyes only’ gelezen van Marian Stamp Dawkins? Of ’Natuurlijke intelligentie’ van Wim van de Grind?

Dieren zijn aardig maar onberekenbaar, is de suggestie. Maar bij Frans de Waal (’Van nature goed’) lees ik dat soms huisdieren van streek raken als iemand verdriet heeft en hun kop in de schoot van betrokkene leggen.

Dat dieren rechten moeten hebben, is een ’denkfout, het recht is iets tussen mensen’. Waarom eigenlijk?

Gewezen wordt op de ’vermaledijde’ parallel tussen de onderdrukking van vrouwen en slaven in het verleden enerzijds en de onderdrukking van het dier anderzijds. Die vergelijking wordt een belediging voor de vrouw en de slachtoffers van de slavernij genoemd. Merkwaardig voor een filosoof te veronderstellen dat vrouwen en slaven met dieren worden gelijkgesteld, terwijl de vergelijking handelt over het menselijk gedrag jegens welke slachtoffers van menselijk handelen ook.

Overigens kunnen we blijkbaar wel dieren plichten opleggen (trek- en lastdieren, politie- en blinde-geleidehonden, renpaarden, postduiven, proefdieren enzovoorts) doch geen rechten geven.

Wat is hier aan de hand? In het boek ’The great ape project’ waarin biologen, psychologen en vooral veel filosofen pleiten voor rechten voor mensapen, schrijft de Amerikaanse filosoof Jamieson dat die weerstand tegen de idee van dierenrechten wellicht de uitdrukking is van een diepgewortelde angst. En van bezorgdheid over onze plaats in de natuur en onze relaties met hen die anders zijn.

Louis Razoux Schultz Wageningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden