'We kunnen deze top beter Rio min 20 noemen'

De conferentie in Rio lokt wereldwijd veel protesten uit, zoals hier in Manilla op de Fillipijnen. Beeld ap
De conferentie in Rio lokt wereldwijd veel protesten uit, zoals hier in Manilla op de Fillipijnen.Beeld ap

Verschillende maatschappelijke organisaties betonen openlijk hun teleurstelling over het document waar de regeringsleiders de komende drie dagen mee aan de slag gaan op de VN-Duurzaamheidstop in Rio de Janeiro.

"De toekomst begint met de beslissingen van vandaag" kopt een grote muurschildering in de straten van Rio de Janeiro. Maar het 49 pagina's tellende ontwerptekst met de titel 'The Future we Want', is ronduit teleurstellend zo zeggen verschillende zakelijke organisaties en ngo's.

Het is deze tekst waarover onderhandelaars uit meer dan 190 landen zich gisteren akkoord verklaarden en waar de regeringsleiders vanaf vandaag mee aan de slag gaan.

Rio min 20
Het uiteindelijke document schrapte een 30-miljard-dollar-fonds dat werd voorgesteld door een groep van ontwikkelingslanden (de G77) om de overgang naar een groene economie te financieren. Evenmin is er een concrete omschrijving van doelstellingen over duurzame ontwikkeling (SDG's), die de Millennium Development Goals (MDG's) moeten vervangen na 2015.

"De (de herziene tekst) is zeer teleurstellend .... Er is geen visie, geen geld en geen engagement" zei Lasse Gustavsson, hoofd van de Rio+20 delegatie van WWF International. "Rio+20 moest gaan over het leven, over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Het moest gaan over bossen, rivieren, meren, oceanen, voedsel, water en de continuïteit van de energievoorziening".

In plaats daarvan hebben twee jaar van voorbereidend werk geleid tot een lang document, dat tot bijna niets verplicht, zo luidt zijn conclusie.

Ook Kiara Worth die de VN hier vertegenwoordigt voor een groep van kinderen en jongeren, noemt "dit document een grote teleurstelling. Er is geen ambitie en weinig verwijzing naar de planetaire grenzen waarmee we geconfronteerd worden", zegt Worth. "De stem van het maatschappelijke middenveld en van de toekomstige generaties blijft ongehoord. We moeten dit Rio - (min) 20 noemen want we gaan duidelijk achteruit" zei ze nog.

"Het wetenschappelijk bewijs is duidelijk. We zullen wereldwijd een grote inspanning moeten leveren op het vlak van wetenschap en technologie om te voldoen aan de grootste uitdaging die de mensheid ooit heeft gezien" meent Steven Wilson van de International Council for Science, een ngo die de wetenschappelijke instellingen en verenigingen vertegenwoordigt.

"Ik begrijp niet waarom het document geen hoofdstuk voorziet over wetenschap. Dit geeft een zeer ongelukkige boodschap."
Wall Street

"We hebben een fundamenteel ondeugdelijk economisch systeem. Wij van het maatschappelijke middenveld hadden gehoopt dat regeringen deze realiteit zouden erkennen, maar dan doen ze niet", zegt Jeffery Huffines van Civicus, een alliantie voor burgerparticipatie gevestigd in Johannesburg, Zuid-Afrika .

"Voor mij, als Amerikaanse staatsburger, is het heel duidelijk dat ons kiesstelsel is omgekocht door het bedrijfsleven, door Wall Street. En dat is waarom onze politici niet van plan zijn om het huidige economische systeem aan te vechten" zei Huffines nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden