'We kunnen deze hulpactie niet tot de Kerst uitstellen'

Een Somalische moeder met haar ondervoede kind in het vluchtelingenkamp Dagahaley. Beeld epa
Een Somalische moeder met haar ondervoede kind in het vluchtelingenkamp Dagahaley.Beeld epa

INTERVIEW | Is de 'Week voor de Hoorn' een succes? Gistermiddag stond er 17,8 miljoen euro op giro 555. "Dat is echt veel geld", zegt Lieke Hagebeuk, woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

Toch verbleekt de opbrengst bij die van bijvoorbeeld de actie voor Haïti.
"De aardbeving op Haïti was een accute ramp, foto's en filmpjes vlogen de hele wereld over. Net als bij de tsunami in Azië: die beelden stonden ook op ieders netvlies gebrand. En dat beïnvloedt de vrijgevigheid. De mensen in Afrika hebben de pech dat dit geen accute ramp is: een hongersnood bouwt zich langzaam op. Wat overigens niets afdoet aan de ernst van de crisis in de Hoorn van Afrika. Daarbij komt dat sommige gebieden moeilijk toegankelijk zijn, ook voor fotografen. Er zijn gewoon veel minder beelden van de honger in Afrika."

Zit de vakantie jullie dwars?
"Die bemoeilijkt de actie, omdat er veel mensen weg zijn. Maar de vakantieperiode biedt ook kansen: mensen hebben in de zomer meer tijd dan in hectische maanden als december. Ik zie ontzettend veel particuliere acties voorbij komen via de sociale media: kinderen die pruimen verkopen voor Afrika, mensen die koekjes bakken voor giro 555."

Beïnvloedt het jaargetijde de generositeit van het publiek?
"Dat weet ik niet, daar hebben we geen onderzoek naar gedaan. Maar ook al zou de ene maand zich beter voor actie lenen dan de andere, we kunnen déze inzameling moeilijk uitstellen. Wij in het Westen kunnen niet bepalen wanneer er elders een ramp plaatsvindt. Als we wachten tot Kerst, is het voor hulp echt veel te laat."

Hebben jullie last van particuliere hulporganisaties, die het publiek aanmoedigen om geld op hún rekening te storten, en niet op giro 555?
"Wij zijn blij met elke organisatie die de nood van de slachtoffers van de droogte lenigt. Ik wil wel benadrukken dat de leden van de SHO in Somalië met partnerorganisaties aldaar werken. Ook wij beschikken dus over een netwerk om de hulp zo goed mogelijk op de juiste plek te krijgen."

Voldoet de opbrengst aan jullie verwachtingen?
"Wij hadden ons geen doel gesteld. We willen gewoon een zo groot mogelijk bedrag bij elkaar krijgen. In totaal is er 1,1 miljard nodig om de slachtoffers van de droogte te helpen. Dat bedrag hoeft Nederland niet alleen op te brengen natuurlijk, maar het zou fijn zijn als we een flink aandeel kunnen leveren. Met de resultaten van deze actieweek tot nog toe zijn we heel erg tevreden. Voor ons telt elke euro. En 17,8 miljoen is echt best wel veel geld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden