We krijgen meer nettoloon, maar zijn het waarschijnlijk weer kwijt aan extra belastingen

Beeld ANP

De nettolonen stijgen dit jaar beduidend meer dan voorgaande jaren. Maar de kans is groot dat een deel van dat hogere loon, of zelfs die hele verhoging, opgaat aan hogere belastingen op energieverbruik, de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent en aan een duurdere zorgpremie.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van salarisverwerker ADP dat zich bij zijn berekeningen baseert op gegevens van het ministerie van financiën, pensioenfondsen en diverse bedrijfsbranches. ADP berekent vervolgens wat het verschil is tussen de loonstrookjes die werknemers in december hebben ontvangen en die zij in januari zullen krijgen.

Vooruit

Door de bank genomen gaan mensen met een minimuminkomen (1616 euro bruto per maand) er netto 36 euro per maand op vooruit. Mensen met een modaal inkomen (2778 euro bruto) plussen gemiddeld 56 euro per maand en datzelfde geldt voor de mensen die twee keer modaal verdienen. Alleen ambtenaren die drie keer modaal verdienen leveren wat in. Dat komt vooral doordat zij meer pensioenpremie moeten betalen. ADP becijfert het verlies op 4 euro per maand. Ambtenaren met een modaal salaris gaan er 46 euro op vooruit.

Volgens ADP-directeur Martijn Brandt profiteren werknemers van lagere belastingen: de algemene heffingskorting gaat omhoog en de arbeidskorting ook. Daarnaast gaat het belastingtarief in de tweede en de derde schijf schijf wat omlaag. Vooral de lage en de middeninkomens hebben daar baat bij: de hogere inkomens profiteren minder van de verlaging van de arbeidskorting. Tegenover die hogere kortingen staan hogere belastingen op vakantiegeld en op bijzondere beloningen, zoals een dertiende maand. Ook een paar aftrekposten gaan omlaag.

Portemonnee

Twijfelachtig is volgens Brandt of werknemers er in 2019 daadwerkelijk op vooruitgaan. Want diverse belastingen die niet op het loonstrookje prijken, gaan omhoog. Dat geldt voor de belasting op energieverbruik en voor het lage btw-tarief. Vooral mensen die relatief veel geld besteden aan voedingsmiddelen en water zullen die laatste verhoging voelen in hun portemonnee. Daarnaast gaan ook de zorgpremies omhoog. 

Hoe die verhogingen precies uitpakken, is lastig te zeggen omdat ze afhankelijk zijn van het energieverbruik en het koopgedrag van werknemers. De kans dat een modaal gezin er niet of nauwelijks op vooruitgaat in 2019 is vrij groot.

De werkgeverslasten gaan in 2019 iets omhoog. De werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet, het Arbeidsongeschiktheidsfonds en de Algemene werkloosheidspremie vallen allemaal licht hoger uit dan vorig jaar, behalve voor de bouwsector. Anderzijds gaan de zogeheten sectorpremies (verplichte afdrachten voor werkgevers in een bepaalde sector) omlaag, vooral in de bouw. Dat betekent dat het voor bouwbedrijven aantrekkelijker wordt om personeel aan te nemen. De sector kampt overigens juist met een gebrek aan arbeidskrachten.

CBS: Cao-lonen gestegen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte donderdag bekend dat de cao-lonen in 2018 gemiddeld met 2,1 procent zijn gestegen. Dat is de grootste stijging sinds 2009, toen de cao-lonen met 2,8 procent stegen. In 2008 was er zelfs een stijging van 3,3 procent. In beide jaren was er veel vraag naar personeel en weinig aanbod, net zoals nu. De loonstijging van 2,1 procent valt vooralsnog iets hoger uit dan de stijging van de prijzen. Tot en met november 2018 stegen de prijzen met 1,7 procent. Gegevens over de laatste maand heeft het CBS nog niet. In 2017 stegen de cao-lonen net zo veel als de prijzen, in 2016 en 2015 stegen de cao-lonen meer dan de prijzen.

Lees ook: 

Salarisdienstverlener: werknemers komen tekort

In 2018 gaat het netto salaris voor bijna iedere werknemer in Nederland iets omhoog. Maar de stijging is beperkt. 

Economen staan voor een raadsel: de arbeider ziet zijn loon niet stijgen

De economie trekt aan en bedrijven zitten te springen om werknemers. Volgens een klassieke economische wet zouden dus de lonen moeten stijgen. Maar dat doen ze slechts met mate.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden