'We komen van heel ver'

Pastors: Andere wijken aantrekkelijker

Waarom een burgertop? Weten jullie het even niet meer?
"In Rotterdam-Zuid lag lang de nadruk op fysieke aanpak: slopen en renoveren. School en werk bleven achter. Daarop sturen wij als Nationaal Programma aan: ouders en kinderen helpen. Zorgen dat kinderen naar school gaan, hun opleiding afmaken en gaan werken. Wij zijn ervan overtuigd dat de problemen bij school en werk liggen. Maar we hebben dat nooit met mensen uit alle betrokken groepen besproken. Dat doen we vandaag. We gaan praten over scholing en arbeid, maar misschien hebben bewoners wel last van andere zaken, zoals schulden, discriminatie, of dat de straat niet schoon genoeg is. Ik hoop dat we er met onze onderwerpen niet helemaal naast zitten. Dat zou vreemd zijn, want we hebben het afgelopen jaar ook naar bewoners geluisterd. Maar het zou kunnen."

U verwacht een representatieve opkomst. Is het mogelijk dat de echte probleemgevallen wegblijven, bijvoorbeeld door taalachterstanden?
"De 10.000 uitnodigingen zijn verstuurd naar een steekproef uit de basisadministratie. Alle bevolkingsgroepen worden zo bereikt. Aan de namen van de aanmeldingen zien we dat er onder al die groepen animo is. We hebben veel genodigden nagebeld. Dan kom je mensen tegen die weinig Nederlands spreken. Maar familieleden spreken meestal wel een beetje Nederlands en genodigden mogen iemand meenemen. We moeten niet vergeten dat die mensen dagelijks post krijgen van allerlei instanties. In het Nederlands. Ook gaan we vandaag veel mensen zien die we anders nooit tegenkomen, bijvoorbeeld via het uitkeringsbestand. De mensen die overdag aan het werk zijn of actief met kinderen in een sportvereniging. Het cement van een wijk."

Het gaat om een nationaal programma. Deels aangestuurd vanuit het Rijk. In hoeverre kunnen plannen nog worden aangepast na zaterdag?
"Het is een breed palet aan maatregelen: intensieve begeleiding naar werk, op school en in de wijk. Als wij horen dat burgers bepaalde dingen belangrijker vinden, dan kunnen we het tempo en de invulling veranderen. Zo gaan we carrièrestart-garanties uitgeven voor jongeren die technische opleidingen volgen. Dat proces kan versneld worden."

Is het probleem van Rotterdam-Zuid niet dat als het mensen beter gaat, ze verhuizen en dat de aanwas van kansarmen blijft?
"Dat is zeker waar. Andere wijken zijn aantrekkelijker. Maar als de scholen hier beter worden en meer mensen aan het werk gaan wordt Zuid ook aantrekkelijker. Dan wordt de neiging te vertrekken kleiner."

U woont zelf 'op Zuid'. Is er al iets te merken van positieve veranderingen?
"Nee, dat kan ik helaas niet zeggen. Bij dertig procent van de leerlingen is de thuissituatie niet goed. Leerkrachten moeten zoveel doen, dat ze geen tijd hebben zich extra met die leerlingen bezig te houden. Door onze aanpak zijn wijkteams buiten schooltijd met die kinderen bezig. Met 200.000 inwoners is Rotterdam-Zuid de vijfde 'stad' van Nederland. Over twintig jaar moeten we qua opleidingsniveau en arbeidsparticipatie een gemiddelde stad zijn. Dat lijkt lang, maar als je wacht haal je het niet. We komen van heel ver."

Marco Pastors en Rotterdam-Zuid

In het kielzog van Pim Fortuyn kwam Marco Pastors (47) in 2002 de Rotterdamse gemeentepolitiek in als wethouder ruimtelijke ordening. In 2005 moest hij aftreden na uitspraken over moslims, een landelijk politiek avontuur met Joost Eerdmans kwam niet van de grond.

Sinds 1 februari 2012 is Pastors directeur van het Nationaal

Programma Rotterdam-Zuid. 'On-Nederlands groot' werden de problemen in dat stadsdeel genoemd bij de programmapresentatie. Problemen stapelen zich op in Zuid: armoede, vroegtijdig schoolverlaten, werkloosheid, gebrekkige taalbeheersing, criminaliteit.

Het Nationaal Programma wordt deels vanuit het Rijk aangestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden