'We kijken niet op een slofje'

DEN HELDER - "Er spoelt hier van alles aan, maar ik vind nooit wat." Piet Dunselman uit Den Helder hoort het zijn vrouw nog zeggen, nadat ze gehoord had dat er een paar containers op het strand waren aangespoeld. "Zij natuurlijk kijken. Komt ze na een uurtje terug met een paar sloffen sigaretten. Ja hoor, nou heb ik ook eens wat."

Vanzelfsprekend bracht mevrouw Dunselman gisteren "een paar slofjes" mee naar huis, en ze was niet de enige. Achter de Helderse duinen rijden de auto's dinsdagmiddag nog steeds af en aan. Het strand ligt bezaaid met duizenden pakjes sigaretten. Een tiental gelegenheidsjutters trotseert de striemende noordwester, op zoek naar ongeschonden rookwaar. De echte buit is echter te vinden in drie verwrongen containers, die hier maandagmiddag aanspoelden na door de storm van het dek van de 'Hamburg Star' te zijn geblazen. Het schip verloor in totaal twintig containers, maar een vermiste container met het gevaarlijke musk xyleen is gelukkig door de bemanning aan boord teruggevonden. Zo niet een paar miljoen sigaretten en een lading autobanden.

Het motorjack van Dennis Houssart, een ouwe rocker in het gelukkige bezit van een politiescanner, puilt behoorlijk uit. Toen de douane even niet keek, bemachtigde hij zes sloffen Pall Mall. "Ik hou het leuk, een paar slofjes voor mezelf. Heb ik komende maanden wat te roken. Maar sommigen gaan hier met een paar volle dozen weg."

J. Hoep uit Anna Paulowna wordt intussen door heel andere gedachten in beslag genomen. Met een koptelefoon over zijn muts, een metaaldetector en een schepje scharrelt hij geheel onafhankelijk tussen de sigarettenzee door, naar eigen zeggen op zoek naar "ringetjes en muntjes. Lastig dat er zo veel sigaretten liggen, want dan werkt dat ding niet" .

Wethouder Nijpels is een goed deel van de dag in de weer geweest met overleg. "Als er goederen aanspoelen komt een hele machinerie op gang. De douane, de kustwacht, het hoogheemraadschap, de politie, gemeentewerken. Pfff, het is elke keer een heel gedoe." Zelfs de burgemeester is erbij betrokken, als hoofd van de standvonderij. Jutten is streng verboden. Burgers moeten officieel elke vondst, hoe klein ook, bij strandvonder Bontes melden, die zorgt dat alles wordt opgeslagen en geregistreerd. De eigenaar moet worden opgespoord om de kosten van de opruiming terug te vorderen, de douane zal later moeten rapporteren wat de exacte oorzaak is geweest.

"We kijken niet op een slof" , verklaart een douanier die met een collega staat te posten. "Maar hele dozen, dat wordt te gek. Er zitten invoerrechten en accijns op, en ik dacht niet dat iemand die heeft betaald." Omdat de containers niet te vervoeren zijn, is een graafmachine van gemeentewerken bezig een berg zand voor de open deuren te scheppen. "Morgen worden ze leeggehaald en gaat de inhoud naar de opslag van het hoogheemraadschap. Ik denk dat ze daar het hele zaakje moeten vernietigen."

Erg effectief is de douane-controle niet, want even achter de duinen duiken groepjes jutters op met plastic zakken vol sigaretten. Ze worden snel in de kofferbak geladen en wegwezen. "Of wij ook wat hebben binnengezet? Een paar pakjes, meer niet" , knipoogt de zoon van bollenkweker Smit. Het bedrijf van zijn vader ligt pal aan de duinweg. "Ik zou er nooit naar op zoek gaan, maar als het je achtertuin binnenspoelt, dan snap je het zeker wel." Het is volgens hem maar kinderspel vergeleken bij de lading hout die laatst nog aanspoelde. De banden van de douane-auto werden lekgestoken om de achtervolging onmogelijk te maken. Smit vindt dat geen sport meer. "We hadden op dat moment trouwens geen hout nodig."

Sigaretten jutten kan echter ook lucratief zijn, rekent Piet Dunselman voor. Twintig pakjes per slof, vijftig sloffen in een doos. "Een slof kost in de winkel tachtig gulden. Als je er vijfentwintig piek voor krijgt, is het toch de moeite." Dunselman is zelf alleen voor de gein komen kijken, omdat zijn vrouw zo enthousiast was. "Ik rook trouwens niet." Als hij wegloopt, glijdt per ongeluk toch een slof sigaretten uit zijn windjack.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden